Veure totes les notícies

07/11/2022

Ubasart agraeix als advocats la defensa de les víctimes de violència masclista per no deixar les lleis “sense ànima”

Más de 12 mil casos de violencia sexual en niños, niñas y adolescentes se  registraron hasta octubre del 2021 - Infobae

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha elogiat aquest divendres el paper de l’advocacia en la defensa de les víctimes de violència masclista. Sense els advocats, però també sense fiscals ni jutges, les lleis contra la violència de gènere serien “papers sense ànima”. Per això, ha agraït la seva feina, ha reconegut el seu esforç i s’ha compromès a ajudar el màxim possible dins de les seves competències i pressupostos amb la digitalització dels jutjats, més protecció i intimitat per a les víctimes i altres millores. Ubasart ho ha dit durant la cloenda del segon congrés de violència masclista organitzat pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

Ubasart ha agraït el paper de l’advocacia per ser uns dels “garants” que es compleixin les lleis. La consellera ha lamentat les altes xifres de dones víctimes de violència masclista i ha refermat el compromís del Govern en posar tots els mitjans per atendre-les el millor possible. En aquest sentit, ha dit que totes les fiscalies territorials podran tramitar expedients electrònics a partir del febrer i que l’any vinent es licitarà el procediment per digitalitzar la jurisdicció penal, la més important, nombrosa i que més afecta les víctimes.

La responsable de Justícia també ha explicat que el departament ja té un mapa dels jutjats on calen millores arquitectòniques per preservar la intimitat i seguretat de les víctimes de violència masclista, però ha dit que les limitacions pressupostàries marcaran el calendari d’execució.

El degà de l’ICAB, Jesús Sánchez, ha reiterat el seu compromís amb la formació gratuïta en aquesta matèria.

En aquestes dues jornades, les diverses ponències d’advocats i altres experts han tractat qüestions com l’assistència lletrada a les víctimes des de la primera denúncia a comissaria, la suspensió del règim de visites dels pares maltractadors amb els seus fills, el tràfic d’éssers humans, la nova llei del ‘sí és sí’, el paper dels mitjans de comunicació i les xarxes socials o el cost emocional per als lletrats en l’assistència a les víctimes.

En les conclusions de les jornades, Carmen Valenzuela i Núria Flaquer, han demanat que l’assistència lletrada gratuïta a les víctimes de violència masclista estigui millor pagada per l’administració, i també que els jutjats investiguin millor els casos. També han explicat que la modificació del codi civil català per suspendre les visites als pares maltractadors ha generat algunes disfuncions entre jutjats de família i penals. Així, han demanat una major especialització dels jutjats de família, infància i incapacitats, que es reforcin els equips tècnics psicosocials, i que tots els jutjats puguin accedir als expedients judicials de les víctimes o investigats en altres jutjats.

Respecte a la importància de les proves en aquest tipus de procediments, han alertat que la meitat de les denúncies s’arxiven perquè la víctima no declara, el 40% acaben en absolució i només el 7% acaben en condemnes. Respecte el tràfic de persones, que també afecta homes i nens, han alertat que alguns delictes comesos per les víctimes amaguen la seva situació real de prostitució forçada, matrimoni forçat o esclavatge. Per això, han demanat a entitats i associacions del sector que ajudin els advocats en aquests procediments tant complicats.

Sobre el paper de les xarxes socials i els mitjans de comunicació, les jornades han conclòs que el 73% de les dones de tot el món han estat exposades o han estat víctimes de violència digital, i el 90% de les víctimes de distribució digital no consentida d’imatges íntimes són dones. Això provoca una reducció de la presència de dones a internet, cosa que fa augmentar la bretxa digital de gènere. En aquest sentit, han lamentat la falta de col·laboració dels operadors de les xarxes socials per identificar els autors dels delictes.

Per finalitzar, la vuitena i última taula ha conclòs que el 63% dels advocats que treballen amb víctimes experimenten desgast professional alt o molt alt, i un 30% un desgast mitjà. Per això es proposa més formació per aquests advocats.

 

Redacció: La República

Enllaç: https://www.larepublica.cat/minut-a-minut/ubasart-agraeix-als-advocats-la-defensa-de-les-victimes-de-violencia-masclista-per-no-deixar-les-lleis-sense-anima/

Font: www.larepublica.cat