Veure totes les notícies

16/09/2015

Tensió davant una polèmica execució als EUA
Malgrat els dubtes sobre la culpabilitat de Richard Glossip, la governadora d'Oklahoma es nega a posposar l'execució

 

La pena de mort és un càstig qüestionable i qüestionat als Estats Units i Richard Glossip, un home de 52 anys a qui els tribunals han citat avui amb la injecció letal a Oklahoma, encarna a la perfecció aquests dilemes.

 

Condemnat el 1998 com a organitzador de l'assassinat un any abans del propietari del motel que gestionava, Glossip va plantejar juntament amb altres reus del corredor de la mort un cas denunciant la crueltat de la injecció letal per l'ús de fàrmacs com el Midazolam, que segons els seus crítics provoca la pèrdua de consciència però no el coma profund que evitaria sentir els efectes dels altres dos elements del còctel letal, però el Tribunal Suprem al juny va dictaminar que les autoritats podien utilitzar aquest medicament. Glossip, l'execució del qual està prevista per avui a les tres de la tarda a la penitenciaria estatal de McAlester, seria el primer a ser executat després d'aquesa llum verda.

 

L'execució de Glossip està prevista per a aquest dimarts a les tres de la tarda, hora local (deu de la nit a Espanya), al penitenciari estatal de McAlester. Seria el primer a ser executat després d'aquesta llum verda. El seu cas, a més, és un més en què hi ha dubtes sobre la seva culpabilitat i sobre el procés judicial que va portar a la seva condemna. Això ha provocat una intensa campanya de mobilització d'activistes, advocats, celebritats i ciutadans per intentar frenar la seva execució, de moment sense èxit. La governadora d'Oklahoma, Mary Fallin, va assegurar el dilluns que no endarrerirà l'execució.

 

SENSE PROVES FÍSIQUES

 

La condemna de Glossip, sense proves físiques que l'involucressin en el crim, es va basar sobretot en el testimoni de Justin Sneed, un vagabund de 19 anys que va ser qui va assassinar Barry Van Treese, el propietari del motel, apallissant-lo amb un bat de beisbol.

 

Sneed –que a canvi del seu testimoni va aconseguir evitar la seva pròpia condemna a mort i va aconseguir una cadena perpètua-- va dir al seu dia que Glossip, que el deixava quedar-se al motel a canvi de treballs de manteniment, li havia demanat que matés Van Treese perquè tenia por que el volgués acomiadar. Van Treese sospitava que Glossip li estava robant diners, trampejant els comptes de l'establiment i gestionant-lo malament.

 

Els advocats de Glossip asseguren que han descobert noves proves que demostren la innocència del seu client, incloent el testimoni jurat d'un company de cel·la de Sneed, segons el qual aquest va dir que havia “entrampat Glossip” i que aquest “no havia fet res”. També tenen nous testimonis que identifiquen Sneed com un addicte a les metamfetamines i hi ha, a més, dubtes sobre les tàctiques que la policia va fer servir per interrogar i aconseguir el testimoni de Sneed (que va donar diverses versions abans de la que inculpava Glossip). Es denuncia també que el condemnat a mort no va rebre una adequada representació legal en diferents fases del seu procés. Els seus primers advocats, segons la seva nova defensa, no van investigar adequadament els testimonis en el judici ni els van interrogar de forma efectiva. Quan va tornar a ser condemnat el 2004, tampoc els seus advocats defensors van fer la feina que els corresponia.

 

Entre els que estan demanant el retard d'almenys 60 dies per estudiar les noves proves hi ha Susan Sarandon i Helen Prevean, la monja activista contra la pena capital a qui l'actriu va interpretar a la pel·lícula ‘Pena de mort’ i que és assessora espiritual de Glossip.

 

 

Font i Foto: Elperiódico.cat