Veure totes les notícies

26/04/2022

Sense inscriure la parella de fet no hi ha pensió de viduïtat

La sala especial del Tribunal Supremo conocida como la Sala del 61, que preside Carlos Lesmes, se reúne hoy para decidir sobre las peticiones de recusación que once procesados presentaron contra los cinco magistrados encargados de enjuiciar a la cúpula del

El Tribunal Suprem (TS) ha resolt que s’ha d’exigir el certificat d’inscripció de la parella de fet al registre municipal o autonòmic per poder accedir a la pensió de viduïtat
després de la defunció del cònjuge.

Ho ha establert la Secció Quarta de la Sala Contenciosa Administrativa en una sentència del 24 de març en què els cinc magistrats desestimen el recurs de cassació presentat per una dona a qui el 2019 es va denegar la pensió de viduïtat perquè no constava al registre de parelles de fet. Amb la seva decisió, la sala corregeix la doctrina que va fixar fa un any en una altra sentència.

Els magistrats han estudiat si per acreditar l’existència de la parella de fet i, així, poder accedir a la pensió de viduïtat s’han de seguir “exclusi­vament” els requisits de la llei de Classes Passives del 1987 o si es pot demostrar la unió per altres mitjans. D’aquesta manera, volien establir jurisprudència.

“La pensió de viduïtat que la norma estableix no és a favor de totes les parelles de fet, amb convivència acreditada, sinó en exclusiu benefici de les parelles constituïdes en la forma legalment establerta” (via certificat de la inscripció al registre públic), assenyala la sentència.

D’aquesta manera, el Suprem rectifica una resolució que va dictar el 7 d’abril del 2021 en què va validar la pensió, encara que la parella de fet no estava inscrita en cap registre. Llavors va indicar que, per accedir a la pensió, la prova de l’existència de la parella de fet podia acreditar-se per la inscripció de la unió al registre autonòmic o municipal dos anys abans de la mort i també mitjançant un document públic, cosa que es va interpretar que obria la porta a un certificat d’empadronament o qualsevol altre mitjà de prova vàlid en dret que demostri la convivència de manera inequívoca”.

Ara els magistrats consideren que és “procedent un pronunciament que aclareixi la nostra doctrina per, si escau, reafirmar, reforçar, completar, matisar, precisar o, fins i tot, corregir la nostra jurisprudència”, encara que ja avisa que totes dues ver­sions obeeixen “a les cir­cumstàncies concurrents”, de cada cas.

I per això, en aquesta resolució, els magistrats indiquen que la prova de l’existència d’una parella de fet només es pot acreditar per la inscripció en un registre específic autonòmic o municipal del lloc de residència, mitjançant un document públic almenys dos anys abans de la mort de què deriva la viduïtat. Assenyalen que s’ha d’aplicar així com a doctrina general. Aquesta sentència del març del 2022 respon al recurs de cassació que va presentar una dona contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid, que va confirmar la denegació de la pensió, el 2019, per la direcció general de Costos de Personal i Pensions Públiques.

Redacció: Barcelona

Enllaç: https://www.lavanguardia.com/encatala/20220426/8222132/sense-inscriure-parella-fet-hi-pensio-viduitat.html

Font: www.lavanguardia.com