Veure totes les notícies

03/09/2015

Sanitat renuncia a restringir l'assistència als sense papers
El rebuig de les comunitats frena l'intent d'imposar un model únic
El ministeri admet ara que la matèria és de competència autonòmica

 

El Ministeri de Sanitat recula. De voler imposar un model d'assistència sanitària als sense papers i amenaçar de portar les comunitats díscoles al Tribunal Constitucional (TC) va passar ahir a reconèixer que aquesta matèria «és competència autonòmica» i assegurar que només pretén arribar a «un acord d'harmonització del sistema», en paraules del secretari general de Sanitat, Rubén Moreno, després de la reunió de la Comissió de prestacions de la sectorial de Sanitat.

 

La posició inflexible dels representants dels executius del PSOE i dels nacionalistes ha fet fer marxa enrere al ministeri, que fins i tot s'ha donat un nou termini de 15 dies per arribar a un acord que, en qualsevol cas, tampoc seria vinculant.

 

Moreno ja es va presentar a la reunió amb una proposta menys restrictiva que l'enviada a les autonomies. Si l'esborrany inicial preveia prestar assistència primària als irregulars que fes un any que estiguessin empadronats, el que ahir va posar sobre la taula rebaixava el període a sis mesos. Ni l'any que volia el ministeri, ni els tres mesos que ja s'apliquen a la majoria d'autonomies.

 

La majoria de representants autonòmics, nomenats per uns executius que ja no són del PP, es van mantenir ferms a reclamar que el Govern revoqui el decret que l'any 2012 va desposseir del dret a la sanitat els sense papers (llevat d'embarassades, menors i urgències) i es torni al model de sanitat universal. Alguns ni tan sols van voler entrar en el debat de l'harmonització, donat que la qüestió és competència de cada autonomia. Altres hi van posar pegues concretes.

 

L'EXPERIÈNCIA CATALANA / Catalunya va brandar la seva experiència, que la va portar a rebaixar el període d'empadronament d'un any a tres mesos. Andalusia va expressar el seu rebuig perquè la proposta inclou un registre nacional que podria dissuadir els irregulars d'inscriure's per temor que les seves dades acabin en mans del Ministeri de l'Interior.

 

Malgrat que la creació d'aquest registre va ser anunciat pel titular de Sanitat, Alfonso Alonso, Moreno va rebaixar la seva importància. «No és pròpiament un registre, es tracta d'una base de dades a nivell nacional, creada a efectes d'un seguiment clínic i farmacològic i res més», va assenyalar, per afegir seguidament que «no s'ha de comunicar res a Interior, ni aquest ministeri podria accedir-hi».

 

En el que sí que va insistir Moreno és que Sanitat pretén evitar que Espanya sigui objecte novament d'un procediment de la Unió Europea perquè la fórmula escollida per alguna comunitat per prestar l'assistència als irregulars sigui «incorrecta» i doni peu que algun ciutadà europeu la reclami també per a ell obrint de nou la porta al turisme sanitari. Però no va saber dir si hi havia alguna autonomia que incorregués en aquesta vulneració.

 

MARGE DE MANIOBRA MÍNIM / El Govern va anunciar el mes de març que tornaria la sanitat als sense papers, però amb el canvi de poder autonòmic s'ha trobat que aquesta decisió ja no és a les seves mans. El seu marge de maniobra per protagonitzar la mesura s'ha estret fins al mínim. La seva esperança radica ara a aconseguir un acord majoritari en la nova reunió de la Comissió de Prestacions que convocarà en dues setmanes. En cas contrari la qüestió ni tan sols s'elevarà a la comissió sectorial de Sanitat per a la seva aprovació.

 

 

Font i Foto: El Periódico