Veure totes les notícies

21/07/2014

Reus prohibeix el burca al carrer tot i saber que no podrà multar
L'alcalde de CiU diu que se sancionarà quan el Govern tingui la seva llei
El PP avisa que es faran servir tots els mitjans per identificar qui en porta

 

Fins ahir no va afluixar la corda l'equip de govern de l'Ajuntament de Reus (CiU i PP) en la pugna que ha mantingut per aprovar l'ordenança de civisme que estén al carrer la prohibició de vestir el burca i qualsevol tipus de vel integral. Això sí, ho va fer a mitges i impulsat per un informe del secretari municipal que adverteix que el consistori pot incórrer en un delicte de prevaricació si imposa les multes de fins a 750 euros previstes. Però no per això va cessar en la seva decisió. «Així que tinguem l'oportunitat, sancionarem», va avançar l'alcalde, Carles Pellicer (CiU).

 

L'alcalde havia anunciat que el text final de l'ordenança era de «consens», en al·lusió a les esmenes que s'han introduït dels 21 escrits d'al·legacions presentades, tant de partits polítics com d'entitats ciutadanes. Però la votació en el ple va reflectir el contrari. Només CiU i PP hi van votar a favor, mentre que el PSC, la CUP i la formació Ara Reus ho van fer en contra.

 

Reus, que al febrer va començar el tràmit per aprovar la nova ordenança de civisme, podria haver desencadenat la mateixa febre que el 2010 va propagar l'Ajuntament de Lleida i que va derivar en la presentació de mocions contra el burca en nombrosos consistoris catalans. Quan falta menys d'un any per a les pròximes eleccions municipals, com va passar llavors, l'exemple de Reus es podria estendre entre els partits que utilitzen la regulació del burca com a arma electoral. De moment, el PP de Tarragona ja ha seguit l'exemple, encara que la seva proposta (similar a la de Reus) va ser rebutjada en el ple d'ahir.

 

«El sentit comú està de part nostra, però la llei no ens ho permet» (multar), va reconèixer la primera tinenta d'alcalde i responsable de Seguretat reusenca, Alícia Alegret (PP), durant l'exposició de l'ordenança en el ple. Es referia a la sentència del Tribunal Suprem que el 2013 va resoldre en contra de l'ordenança de Lleida. Però també a la més recent del Tribunal Europeu de Drets Humans, que el mes passat va fer costat a la llei contra el vel integral aprovada per França.

 

ALTRES MECANISMES / El govern de Reus haurà d'esperar ara que el Govern, com ja va anunciar la setmana passada el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, promogui una llei sobre l'ús del vel integral. O que ho faci el Govern espanyol. Mentrestant, a la capital del Baix Camp han previst realitzar un protocol per a l'actuació de la Guàrdia Urbana. «No podem sancionar i no ho farem, haurem d'esperar que es faci una llei de rang superior, però utilitzarem tots els mecanismes al nostre abast per identificar les persones» que vesteixin vel integral en «col·legis i autobusos», va afirmar Alegret.

 

Andreu Martín, portaveu del PSC, va celebrar ahir -«després d'un debat que ha durat tota la setmana», va precisar- que l'equip de govern hagi reconegut l'autoritat del Tribunal Suprem. Martín va criticar l'ordenança, va desmentir que fos de consens i va opinar que desprèn «un interès electoralista» per part de CiU i PP. «És una ordenança absurda perquè ja existeix el Codi Penal per poder identificar i sancionar», es va lamentar Hilal Tarkou, advocat i president de l'associació musulmana Watani de Reus. «El que passa és que estem a les portes d'unes noves eleccions», va remarcar Tarkou.

 

 

Font i Foto: El Periódico