Veure totes les notícies

17/03/2015

Primera querella d'un immigrant que va ser tornat en calent
Nyame aporta com a prova un vídeo que va gravar ell mateix des de la tanca de Melilla
El denunciant va arribar al CETI després de sis salts frustrats per la Guàrdia Civil

 

Fa mesos que s'estan denunciant devolucions en calent a Melilla. Però ahir, per primera vegada, un immigrant va presentar una querella per haver sigut objecte d'una, exactament el dia 1 de maig del 2014. Es tracta de Renaud Nyame, conegut com a Belletti, un subsaharià de 32 anys que actualment està al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca.

 

«És un cas clau», va explicar ahir el seu advocat, Andrés García, que centra la querella criminal, interposada al Jutjat número 2 de Melilla, contra el cap del dispositiu de la Guàrdia Civil. És la primera vegada que es denuncia un cas de devolució en calent aportant vídeos com a prova, un dels quals va ser gravat pel mateix Nyame enfilat a la tanca.

 

«En cap moment se li va oferir un intèrpret, ni se li va obrir un expedient de devolució, ni se li va donar la possibilitat de demanar asil, ni es va respectar la legislació d'estrangeria pel que fa a les persones que entren de manera il·legal en territori espanyol», va explicar García.

 

Malgrat que Nyame només denuncia els fets que van tenir lloc l'1 de maig, pel material probatori, no era la primera vegada que, segons ell, veia el seu intent d'entrada a Espanya frustrat per una devolució en calent. El jove subsaharià va sortir del seu país el 2011. Segons el seu relat, durant tres anys va residir a la muntanya Gurugú i fins a sis vegades va arribar a enfilar-se a la tanca. La cinquena vegada, va explicar la seva parella, la fotoperiodista Teresa Palomo, va ser tornat a territori marroquí «inconscient, amb una ferida que li va costar sis mesos d'hospital i més de 80 punts de sutura». La setena vegada, en un salt el 28 de maig del 2014, va aconseguir entrar amb unes 400 persones.

 

«Renaud és un xaval que té tot el cos cosit d'aquelles sis vegades que la Guàrdia Civil espanyola l'ha entregat a l'Exèrcit criminal marroquí», va denunciar José Palazón, director de l'oenagé Prodein, que també va assistir a la roda de premsa.

 

Un cop en territori espanyol va anar al Centre d'Estada Temporal d'Immigrants (CETI) de Melilla. Segons denuncia, allà, la Guàrdia Civil li va oferir regularitzar la seva situació a Espanya si accedia a col·laborar explicant què sabia sobre el tràfic il·legal de persones. Nyame diu que s'hi va negar perquè no tenia dades. Una d'aquestes suposades converses va ser gravada amb el mòbil per Nyame, que també la va fer pública.

 

La negativa a parlar, segons la seva defensa, va tenir com a conseqüència que Nyame quedés bloquejat a la ciutat autònoma i que ara, des del 24 de febrer, es trobi intern al CIE de la Zona Franca, després que l'anessin a buscar al domicili on residia a quarts de dues de la matinada per emportar-se'l.

 

Ahir al matí, diversos col·lectius van entregar 700 firmes a la Subdelegació del Govern a Barcelona per exigir la llibertat de Nyame i aconseguir que es converteixi en portaveu del que passa a la frontera sud.

 

 

Font i Foto: El Periódico