Veure totes les notícies

16/05/2014

Perseguir delictes a la xarxa
El PP estudiarà «com acabar amb» expressions que inciten a l'odi o fan apologia del delicte H La majoria dels grups veuen innecessària una altra legislació

 

Els insults, les injúries i barbaritats que es van poder llegir a les xarxes socials sobre Isabel Carrasco després del seu assassinat han propiciat un debat sobre si és necessari una regulació específica per perseguir aquest tipus de comentaris en cas de delicte.
 

Malgrat el risc que suposa llançar iniciatives reformistes en calent, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat que el seu departament, juntament amb el de Justícia, analitzaran si calen reformes legals per castigar els qui «incitin a l'odi o facin apologia del delicte» a internet. Alberto Ruiz-Gallardón guarda silenci per ara i no sembla estar per la feina, però l'última paraula la tindrà la Moncloa.
 

«Entenem que aquestes conductes en la mesura que inciten a l'odi han de ser perseguides, per això estudiarem la manera d'abordar instruments legals addicionals. (...) Treballarem conjuntament Interior i Justícia per veure en el marc del nostre Estat de dret com podem acabar amb aquesta situació», va declarar Fernández Díaz als passadissos del Congrés.
 

En la mateixa línia, el portaveu del grup parlamentari del PP, Alfonso Alonso, va defensar la necessitat de «posar-hi límits» i va recordar que hi ha una subcomissió al Congrés dedicada a les xarxes socials que ha de ser l'encarregada d'estudiar aquest assumpte.
 

«Una nova forma de censura»
 

La voluntat del Govern i el partit que el recolza no està sent secundada per la resta de partits per ara. Elena Valenciano, la cap de llista del PSOE per a les eleccions europees, no considera necessària una regulació específica. «Twitter és com una plaça pública; el que no es pot fer en una plaça pública tampoc es pot fer a Twitter, això és així», va declarar.
 

A CiU, el seu portaveu, Josep Antoni Duran Lleida, insisteix que el Codi Penal actual ja pot «perseguir» els comentaris de les xarxes socials, però en va admetre la dificultat per l'anonimat en què s'escuden qui els escriu. També es va mostrar ahir «reticent» a qualsevol iniciativa el PNB a través del seu portaveu de Justícia, Emilio Olabarría.
 

Alberto Garzón (IU) es va mostrar totalment en contra d'aquesta mesura i va denunciar que la verdadera voluntat de Fernández Díaz és trobar «una nova forma de censura», en consonància, va afegir, «amb aquests temps» de retallades de llibertats.

 

 

Font: elperiodico.cat