Veure totes les notícies

08/02/2024

Penes més elevades pel material d’abús sexual fet amb IA

La Comissió Europea mou fitxa contra l’abús i l’explotació sexual de menors. Brussel·les va proposar ahir revisar la normativa per introduir penes més elevades, ampliar les definicions dels delictes i incloure noves mesures de prevenció i assistència a víctimes. La proposta també planteja que el material d’abús sexual generat per intel·ligència artificial o l’anomenat deep fake (falsificacions profundes) quedi cobert per la directiva europea i sigui punible i que tots els estats membres penalitzin la retransmissió en directe d’abusos sexuals a menors.

"Accedir a material d’abús sexual infantil és sovint el primer pas cap a l’abús pràctic, independentment de si representa abusos i explotació reals o realistes", justifica la Comissió, que remarca que la inclusió d’una referència explícita a les "reproduccions i representacions" hauria de garantir que la definició de material d’abús sexual infantil cobreixi aquests i futurs avenços tecnològics d’una manera prou neutra. "Un dret penal sòlid és essencial i avui estem fent un pas clau per garantir que disposem d’eines jurídiques eficaces per rescatar els nens i portar els autors davant la justícia", va destacar la comissària d’Interior, Ylva Johansson.

El reglament, que ara haurà de ser negociat entre el Consell i el Parlament Europeu, neix amb l’objectiu de tapar llacunes i com a complement a les mesures per lluitar contra aquesta xacra a internet adoptades fa dos anys. Aquestes mesures estableixen obligacions perquè les empreses d’internet detectin, notifiquin i retirin dels seus serveis el material sobre abusos sexuals a menors. El problema, admet la Comissió, és que "continuen apareixent manuals de pedofília en línia i guies per als que pretenen abusar sexualment dels nens", cosa que sumat als avenços tecnològics fan que l’amenaça sigui "cada vegada més gran".

Només el 2022, recull la Comissió, hi va haver 1,5 milions de denúncies d’abusos a la UE, mig milió més que dos anys abans, i s’estima que un de cada cinc nens han patit algun tipus de violència sexual. Davant aquesta realitat, l’Executiu comunitari planteja fer un nou pas de rosca a la legislació europea. Per començar, proposa ampliar la definició dels delictes penals relacionats amb l’abús sexual infantil en tots els estats membres. Aquests nous delictes hauran d’incloure la retransmissió en directe d’abusos sexuals a menors, així com la possessió i intercanvi de manuals de pedofília.

Quant a les penes de presó, Brussel·les planteja un augment de les penes per participar en activitats sexuals amb un nen quan es recorre a la prostitució infantil: a vuit anys quan es tracta d’un nen menor de l’edat de consentiment sexual i a quatre anys quan el nen és major de l’edat de consentiment sexual.

Així mateix, les víctimes tindran més temps per denunciar els abusos sexuals soferts i sol·licitar l’adopció de mesures contra el delinqüent i podran rebre una compensació econòmica per fer front als danys a llarg termini causats pels abusos sexuals.

Redacció: Silvia Martinez

Enllaç: https://www.elperiodico.cat/ca/societat/20240206/penes-mes-elevades-pel-material-97847106

Font: www.elperiodico.cat