Veure totes les notícies

26/11/2021

Ofensiva judicial perquè el Govern central castigui la violència econòmica de gènere

La violència econòmica com una forma de violència de gènere no està tipificada al Codi Penal. És una violència que molts agressors masclistes exerceixen sobre les parelles o exparelles controlant o impedint l’accés als recursos econòmics, retallant la seva llibertat, la seva salut física i mental, la capacitat de fugir del maltractament i, entre moltes altres qüestions, els recursos necessaris per als fills en cas de separació. Les peticions perquè sigui considerada un delicte s’obren pas i han arribat a la taula del Govern espanyol.

Lucía Avilés, titular del jutjat número 2 de Mataró, s’ha adreçat formalment a l’Executiu amb una exposició raonada en què proposa regular la violència econòmica de gènere al Codi Penal. La jutgessa, com informava aquest diari a començaments d’octubre, es basa en una sentència que va dictar arran de l’impagament de pensió alimentària en un procediment de divorci presentat com de mutu acord. El demandat tenia dues condemnes per delictes relacionats amb la violència masclista, i la magistrada va considerar que aquesta situació qüestionava la veritable capacitat negociadora de la dona. El conveni regulador del divorci “de mutu acord” invisibilitzava completament aquest context de violència masclista.

La magistrada Avilés s'ha dirigit a l'Executiu per proposar que es reguli la violència econòmica de gènere

Fent ús de la seva potestat, Avilés va enviar l’exposició raonada al Ministeri de Justícia en què proposava regular la violència econòmica com a violència de gènere. Després de no obtenir resposta de Justícia també es va dirigir a Presidència del Govern espanyol, al Ministeri de l’Interior i al d’Igualtat. Les fonts consultades al Departament d’Irene Montero indiquen que l’Executiu “està treballant el tema” en el context de la iniciativa legislativa proposada per la jutgessa.

Avilés, en conversa amb aquest diari, indica que el Govern espanyol ha de tenir en compte la tasca que fan cada dia els jutges que tenen un coneixement directe de les víctimes de violència de gènere. No només s’observa la violència econòmica en l’impagament de les pensions, subratlla, sinó en el de les quotes hipotecàries, en l’impediment que la dona treballi o en el control dels comptes. Pot actuar de manera aïllada o en connexió amb altres actes violents –raonava a la sentència–, i també es pot plasmar a través de l’“explotació” econòmica de la dona, que es pot veure privada de sou o sotmesa a un “sabotatge laboral” que frena les seves expectatives laborals.

Projecte Ecovio: senyals d'abús

 

Control que exerceix el maltractador
​- Exigència de saber com es gasten els diners
​- Pren decisions importants sense preguntar
​- Obliga la víctima a demanar-li diners

 

Explotació econòmica
​- S’endarrereix o no paga factures que estan a nom de la víctima
​- Es gasten els diners que ella necessita per pagar factures
​- Rebutja treballar o fer tasques domèstiques

 

Sabotatge laboral
​- Fa coses per impedir que la parella vagi a treballar 
​- Li exigeix que deixi la feina
​- Agredeix o amenaça si la parella diu que necessita treballar

 

És un tipus de violència psicològica que pateixen un 12% de les dones. Per això, la magistrada, candidata a vocal del CGPJ i fundadora de l’Associació de Dones Jutgesses, ha apostat per “activar la palanca del canvi social” per avançar en aquest camí de jutjar amb perspectiva de gènere. Planteja una iniciativa legislativa judicial pionera com a manera d’aconseguir avançar en “l’emancipació de les dones a través del dret”. I recorda que els poders públics tenen l’exigència de deguda diligència en relació amb la protecció, la prevenció i la sanció de la violència de gènere.

Aquesta jutgessa no està sola, ni de bon tros. Hi ha molts altres magistrats que consideren sense cap dubte que la violència econòmica és violència de gènere, i que s’ha de considerar com a tal. Entre ells, el magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Vicente Magro. En les novenes jornades d’advocats de violència de gènere Ni una víctima sense defensa, organitzades pel Consell General de l’Advocacia a Ciudad Real, Magro va deixar clar que “la violència econòmica és una modalitat de violència de gènere” que exerceix una “subjugació que potencia la relació de dependència de la víctima cap a l’autor del delicte”.

Doble victimització en l'impagament de pensió: en els menors i en la parella, que té més càrregues

Són especialment destacades aquestes paraules, ja que provenen del ponent de la primera sentència del Suprem que estableix que deixar de pagar la pensió alimentària dels fills és “violència econòmica” i provoca una doble victimització: la dels menors que no veuen cobertes les seves necessitats i la de l’altre progenitor, que s’ha de fer càrrec d’aquestes necessitats amb un excés d’atenció que no li correspon.

La Sala Penal del Suprem va condemnar al març un home a sis mesos de presó en concepte d’abandonament familiar per no haver abonat la pensió d’aliments dels seus dos fills, ja que va deixar de pagar 34.639 euros quan tenia capacitat econòmica per abonar-la.

L’Alt Tribunal, i així ho va explicar Magro a Ciudad Real, incideix que el pagament de la pensió d’aliments és “una obligació moral i natural”, i el fet de no satisfer-la no exigeix a l’altre progenitor “dur a terme un excés en el seu esforç d’atenció cap als fills i es priva d’atendre les seves pròpies necessitats per cobrir les obligacions que no verifica el que està obligat a fer-ho”.

Davant els que critiquen que es criminalitzi l’impagament d’un deute, Magro ho té clar: “S’està sancionant qui deixa desemparada la família i abandona els deures derivats de la paternitat”.

Magro, agistrat del Suprem, indica que s'augmenta la dependència de la víctima amb l'agressor

 

El Conveni d’Istanbul –sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones– ratificat per Espanya defineix la violència econòmica com una forma de violència de gènere, per la qual cosa s’ha de traslladar al marc legal espanyol. També s’hi refereix el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. Però en canvi no està plasmat en la legislació espanyola ni s’ha actualitzat a la llei del 2004 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere.

El Ministeri d’Igualtat ha obert el procés per retocar aquesta llei, i seria una oportunitat, assenyala Avilés, per introduir-hi la violència econòmica i modificar el Codi Penal. En la seva exposició al Govern central, Avilés indica que la violència econòmica cronifica i agreuja la violència de gènere. Es tracta d’una forma de violència, explica a l’exposició raonada a l’Executiu, que pot passar desapercebuda perquè no deixa “un rastre evident com les agressions físiques, però té efectes tant nocius o més. Suposen un empobriment de les ­dones, de les mares, de les filles i els fills, que els determina un impacte real en la salut, en el benestar i en les opcions de ­futur”. El dany dirigit als fills per castigar la mare és violència ­ vicària.

Així, la magistrada Lucía Avilés entén que l’Estat té l’obligació d’adoptar mesures legislatives o d’una altra mena perquè aquests delictes siguin castigats amb sancions efectives i també es prevegi una reparació integral de les víctimes tant pel dany econòmic com pel dany social.

Font: www.lavanguardia.com