Veure totes les notícies

12/06/2014

Navarro llança la tovallola davant la falta de suport al PSC
La pressió interna després de la debacle electoral força la sortida del primer secretari
La direcció aposta perquè els militants escullin el nou líder en primàries
 

Pere Navarro es rendeix. El primer secretari del PSC ha posat aquest dimecres punt final al mandat més breu d'un líder socialista, dos anys i mig, després de buscar durant l'última setmana un salvavides que no ha trobat en molts dirigents i quadros del partit que en el seu moment el van entronitzar. Pressionat pels crítics i fins i tot pels seus afins, Navarro ha optat per treure el mocador blanc per evitar que les bases, aquest dissabte, demanessin el seu cap en el consell nacional. És a dir, davant la incapacitat de contenir una revolta interna que s'havia intensificat entre molts alcaldes metropolitans, que exigien un revulsiu urgent perquè el daltabaix en les europees no sigui l'antesala de la capitulació del poder municipal socialista en les eleccions del 2015.

 

Navarro es veia amb forces per tirar endavant i així ho va transmetre l'endemà d'haver aconseguit el pitjor resultat de la història del PSC en els comicis europeus. Però el primer secretari desconeixia aleshores que ja no podia comptar amb els suports amb què ha subjectat el seu lideratge en els òrgans de direcció, i que el seu objectiu de "recosir" el partit i que el projecte recuperés credibilitat seria impossible d'aconseguir si no feia un pas enrere, cosa que li han fet saber en les reunions mantingudes l'última setmana amb tots els diputats i les federacions.

 

Barons en contra

 

De fet, amb més o menys matisos, els quatre barons provincials, Jaume Collboni (Barcelona), Juli Fernández (Girona), Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona) i Àngel Ros (Lleida), li van suggerir que obrís un procés de transició al PSC que desemboqués, a curt o mitjà termini, en un nou lideratge, bé fos mitjançant la convocatòria d'un congrés extraordinari, o bé activant ja les primàries per elegir el candidat a la Generalitat i anunciant que no s'hi presentaria. Collboni, fins i tot, es va manifestar públicament partidari d'un congrés de "refundació" del PSC, una reclamació que ha calat també entre un bon nombre d'alcaldes, sobretot de la segona corona metropolitana, representat en la figura de Josep Mayoral, regidor de Granollers i responsable de política municipal del partit.

 

"La situació del PSC m'ha portat a prendre aquesta decisió. La meva renúncia és la millor solució", ha reconegut un Navarro que ha invocat l'"interès col·lectiu" del partit com a prioritat a salvaguardar per sobre de "conveniències personals". El primer secretari també s'ha reservat un dard enverinat als sectors crítics, que no li han donat treva des que la direcció va ordenar baixar del tren del procés sobiranista per blindar la trinxera electoral metropolitana. "Alguns van aprofitar la pluralitat per subratllar de forma permanent i pública diferències de criteri i, fins i tot, vulnerar els acords presos de forma democràtica", ha retret Navarro.

 

Després de represaliar els tres diputats que van recolzar la consulta, la cúpula socialista va voler reconduir la situació i dimarts passat va aixecar parcialment el càstig a Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, solució que no els va satisfer. Tampoc va fructificar l'intent de col·locar el veterà Raimon Obiols, inspirador del corrent Avancem, que dirigeix Elena, com a president del partit. I és que els crítics exigien un perdó total i el sacrifici d'alguns dirigents, com el del portaveu parlamentari, Maurici Lucena.

 

Refundació o congrés exprés

 

Elena i Geli s'han afanyat a exigir un congrés de "refundació", davant la por que el nucli dur pretengui tutelar la transició mitjançant un "congrés exprés" en què la majoria orgànica torni a esclafar el minoritari sector més catalanista. De fet, el president del consell nacional, Celestino Corbacho, ha apostat per fixar el conclave abans de l'estiu i sense plantejar refundacions, informa Fidel Masreal. El cert és que el calendari immediat és un laberint endimoniat. Navarro ha admès aquest dimecres que serà molt difícil celebrar un congrés al juliol, un mes copat per l'elecció del nou líder del PSOE i el conclave posterior.

 

I esperar després de les vacances suposa fer coincidir el procés de transició amb el punt d'ebullició de la política catalana, per la Diada, el desenllaç de la consulta sobiranista i unes hipotètiques eleccions plebiscitàries. El consell nacional haurà de desfer aquest embolic dissabte. Una possible solució és la constitució d'una gestora provisional. El que sembla clar és que el successor de Navarro serà escollit en primàries internes. Aquesta és l'aposta d'una direcció que dissabte passarà a ser oficialment interina.

 

Font i foto: