Veure totes les notícies

01/04/2015

Més penes, menys execucions
L'organització humanitària Amnistia Internacional destaca en l'informe del 2014 el descens del nombre de víctimes del màxim càstig
Les sentències massives a Egipte i Nigèria en disparen el nombre el 28% sobre 2013
 

 

L'any passat es van registrar al món un mínim de 607 execucions en 22 dels 96 estats que, per a crims comuns o en determinades circumstàncies, mantenen vigent la pena de mort contra els seus ciutadans, d'acord amb l'informe anual que aquest matí presenta a Londres Amnistia Internacional (AI). La xifra, però, exclou –i així ho fa l'organització humanitària des del 2009– el nombre de les que s'han dut a terme a la Xina, que AI compta per milers.

 

Tot i que Pequín manté les dades en secret, AI apunta en les seves conclusions que s'hi practiquen “molt més que en el conjunt global”. Comentant l'estadística, i fent referència al bloqueig informatiu xinès, Audrey Gaughran, directora d'afers globals d'AI, sosté que Pequín “ha dit que està reduint el nombre d'execucions”. No ho ha demostrat, però. Per aquesta raó, en paraules de Gaughran, AI “repta” el govern del primer ministre Li Keqiang “a fer públiques les dades”. “Si la Xina millora –insisteix–, que les publiqui.”

 

Gaughran troba aspectes encoratjadors i d'altres prou negatius en l'informe del 2014 en relació amb anys anteriors. “La tendència és positiva en tant que s'han produït menys execucions que el 2013.” Aquell any el nombre d'executats va ser de 778, també en 22 països. El 2014 va registrar un descens del 21%, doncs. I en relació amb el 2012, es van documentar 75 penes capitals menys.

 

La dada preocupant, però, és la tendència a l'alça de les sentències de mort, “el 28% més” que les dictades el 2013. En total, 2.466, en 55 estats. La raó fonamental són “els augments registrats a Egipte i Nigèria”, tractant-se en alguns casos de “sentències massives”. En total, poc més de 25.000 van passar el 2014 al corredor de la mort.

 

Tot i així, Nigèria va ser un dels set països que, en relació amb el 2013, no va dur a terme cap execució. Els altres van ser l'Índia, Kuwait, Sudan del Sud, Bangladesh, Botswana i Indonèsia. Quant als estats que encapçalen la llista de les execucions, poques sorpreses. Els primers cinc llocs els ocupen, per aquest ordre, la Xina, l'Iran, l'Aràbia Saudita, l'Iraq i els EUA. Audrey Gaughran parla d'un ús cínic de la pena de mort. “Tot i que estan equivocats, alguns països genuïnament pensen que combat el crim o el terrorisme, per bé que no hi ha cap evidència que ho avali. Però altres països fan servir la pena de mort per fer veure que lluiten contra el crim en lloc de combatre les raons dels problemes de comportaments criminals que tenen. Aquesta cínica manipulació de la pena de mort és molt preocupant.” Les proves més clares d'aquesta actitud serien l'Iran i l'Aràbia Saudita, que van celebrar execucions públiques.

 

Bielorússia, Egipte, Guinea Equatorial, Jordània, el Pakistan, Singapur i els Emirats Àrabs Units van tornar al vell costum de les execucions després de no dur-ne a terme cap durant els 365 dies anteriors a què fa referència el nou informe difós per AI.

 

El que potser sobta més, no per prou conegut, és el cas dels Estats Units. Durant el 2014 s'hi van executar 35 persones, quatre menys que el 2013, totes per injecció letal. Quan va ser executat als 62 anys Askari Muhammad, a l'estat de Florida, feia tres dècades que esperava l'acompliment de la sentència. La prohibició de la UE d'exportar als EUA les drogues que formen el còctel mortal, però, ha fet que la darrera setmana l'Estat nord-americà d'Utah, un en què encara vigeix la pena capital, reintrodueixi l'escamot d'afusellament com a sistema d'acompliment de la màxima sentència.

 

 

 

Font i Foto: El Punt Avui