Veure totes les notícies

10/08/2022

Maltractar animals podrà fer perdre la custòdia dels fills

Justícia preveu una modificació del Codi Civil català que fixa una connexió entre violència contra els animals i violència de gènere

El jutge decidirà qui es queda l’animal en funció del vincle

El Congrés de Diputats va aprovar el desembre passat la modificació del Codi Civil espanyol que estableix que els animals són éssers amb sentiments. Ara el departament de Justícia ha fet un pas més en el reconeixement i la protecció dels drets dels animals, especialment pel que fa als casos de violència o maltractament. En concret, estableix per primera vegada una possible connexió entre el maltractament als animals i la violència de gènere, donant per fet que qui maltracta els animals també podria maltractar la seva família, parella o fills. En aquest sentit, el nou codi establirà que el jutge no podrà atribuir la guarda dels menors al progenitor contra el qual s’hagi dictat sentència ferma per delictes contra els animals. Però també a l’inrevés, és a dir, que una persona amb una sentència per maltractament a un menor tampoc pugui fer-se càrrec de l’animal.

La modificació també estableix que en cas de separació o divorci l’animal no s’atribuirà necessàriament a la persona que sigui el seu propietari, sinó que es tindran en compte altres aspectes, com ara la persona o les persones que hi tenen un vincle emocional més estret. El jutge serà el que estableixi en el conveni regulador qui es queda amb l’animal, com es reparteix el temps de convivència amb ell, qui es farà càrrec de la seva cura i com es reparteixen les càrregues de l’animal, com podria ser el cas de la pensió alimentària.

Finalment, també estableix que la persona que té la titularitat o la cura de l’animal de companyia pugui designar en el seu testament qui se’n farà càrrec a la seva mort. En cas que no hi hagi testament l’animal es donarà als seus hereus.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha destacat que la voluntat és equipar el Codi Civil català als més moderns de l’entorn, partint de la base que cal protegir els animals d’alló que passa a les famílies. “Ens agrada parlar de drets dels animals, necessitats afectives, psíquiques i emocionals”, ha afirmat la consellera Ciuró en una entrevista a l’ACN, després de deixar clar que “el que passa a les famílies els afecta”.

I pel que fa al tema del maltractament, Ciuró ha assenyalat que és important preveure’l “perquè qui maltracta un animal és candidat a maltractar”. “Una persona maltractadora maltracta animals, maltracta dones, maltracta fills”, adverteix la consellera.

El text de l’avantprojecte de llei d’actualització ja s’ha enviat al Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i continuarà la tramitació fins a ser aprovat pel Consell Executiu, previsiblement a la tardor. Després arribarà al Parlament, que serà on s’haurà d’aprovar definitivament.

Satisfacció de l’ADDA

L’Associació Defensa Drets Animal (ADDA) es mostra satisfeta amb la futura modificació del Codi Civil. La presidenta de l’entitat, Carme Méndez, subratlla que ja fa anys que les associacions animalistes adverteixen de la relació existent entre el maltractament dels animals i el de les persones. A més, Méndez demana que s’asseguri que el text prevegi també la situació d’animals com el cavall, el ruc català i altres. D’altra banda, l’entitat veu una “contradicció” que s’avanci en aquesta línia però es mantinguin els correbous.

Per a ADDA, les modificacions anunciades estan en la línia del que defensa l’associació. “Si hi ha un maltractador que de jove maltracta els animals és molt probable que després continuï i ho estengui a les persones”, ha indicat. Mostra, però, certs dubtes sobre com es podrà demostrar davant del jutge el tema del vincle amb l’animal en cas de separació.

 

Redacció: El Punt Avui

Enllaç: http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2177871-maltractar-animals-podra-fer-perdre-la-custodia-dels-fills.html

Font: www.elpuntavui.cat