Veure totes les notícies

20/04/2015

Les Nacions Unides adverteix a Espanya que les devolucions en calent són il·legals

ACNUR afirma que la nova llei "no dóna cobertura legal a les devolucions sumàries"

 

La representant de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) a Espanya, Francesca Friz-Prguda, assegura que la reforma de la llei d'Estrangeria en vigor des de fa dues setmanes "no dóna cap cobertura legal a les devolucions sumàries" d'immigrants al Marroc a les tanques de Ceuta i Melilla i demana que es dictin instruccions a la Guàrdia Civil mentre s'ultima un protocol d'actuació per posar-los fi.

 

Així ho ha assenyalat Friz-Prguda durant una entrevista amb Europa Press en què ha expressat la seva "preocupació" perquè poguessin haver-se produït "devolucions automàtiques" al Marroc d'immigrants interceptats en els salts de la tanca de Melilla que es van registrar el 7 i el 14 d'aquest mes d'abril, assumpte del qual ha tingut notícia durant un viatge de treball a les ciutats autònomes i sobre el qual ha demanat informació al Govern. "Tinc entès que no hi ha noves instruccions per a la Guàrdia Civil sobre com interpretar aquesta nova legislació o com actuar. Tinc entès que actuen a partir de les velles instruccions que han portat a complicacions diverses, incloent-hi imputacions". Hi va haver uns incidents el 7 i el 14 d'abril a Melilla que indiquen que és molt probable que hi hagi hagut devolucions automàtiques. "Com que hi ha molt poca informació precisa sobre les circumstàncies, hem sol·licitat clarificacions al Govern", explica la representant de l'ACNUR.

 

"EL DRET A DEMANAR ASIL ÉS UNIVERSAL"

 

"El dret a demanar asil és universal, no depèn d'on vingui un, quin sigui el seu origen o la manera com ha entrat a un país, així que l'esmena no empara les devolucions automàtiques de cap manera, no hi ha cap dubte. A més, Espanya té jurisdicció i és responsable d'una persona en el moment en què la Guàrdia Civil exerceix la seva autoritat sobre ella, estigui a la tanca on estigui, i hi ha jurisprudència explícita internacional i europea al respecte", destaca.

 

Incideix així en el fet que la devolució sobre la marxa dels migrants interceptats "segueix sent il·legal". "No només posa en risc les persones que possiblement estan sota l'empara de l'ACNUR, perquè no se sap si en el grup hi ha persones fugint de la guerra, sinó també el personal de la Guàrdia Civil i qualsevol altre involucrat en l'actuació del perímetre, perquè si implica una violació del dret internacional pot tenir conseqüències importants", afirma.

 

EN MANS DE LA GUÀRDIA CIVIL

 

Friz-Prguda posa l'accent en el fet que l'objectiu ha de ser fer operativa la nova llei amb "una bona pràctica en la frontera", i per a això es necessita que la Guàrdia Civil sàpiga com ha de procedir. "S'han de donar instruccions concretes, clares i precises sobre com interpretar aquesta nova norma de forma que permeti tant protegir la frontera com estar en el marc del dret internacional", apunta.

 

Explica que des de finals del 2013 han entrat aproximadament 6.500 sirians a les ciutats autònomes i incideix que, en aquest context, la Policia "està fent un treball excel·lent i molt lloable amb un personal limitat". Només al CETI de Melilla resideixen 1.500 persones, més de 400 d'ells nens, dos terços dels quals sol·liciten asil.

 

 

 

Font i Foto: elperiodico.cat