Veure totes les notícies

26/03/2014

Lacaba planteja un protocol de seguretat en els judicis arran de l'atac a un fiscal
El president de l'Audiència de Girona proposarà al TSJC establir un marc d'actuació
Interior també fa seva la petició i diu que s'hi posaran a treballar

 

L'incident ocorregut divendres passat a l'Audiència de Girona, on un acusat va propinar un cop de puny al fiscal dins la sala de vistes, ha posat damunt la taula el debat sobre quin grau de seguretat és convenient durant els judicis. Aquesta qüestió està regulada en la llei d'enjudiciament criminal, però “de manera molt difusa”. Així ho considera el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, qui indica que “no existeix cap tipus de protocol” en aquest sentit. “Actualment, és el jutge o el president del tribunal qui té la capacitat de decidir si la persona que s'està jutjant ha d'estar emmanillada o no durant tota la sessió oral, si és necessari que estigui custodiada pels Mossos d'Esquadra o si cal una major o menor presència policial”. Especifica, en aquest sentit, que el nivell de seguretat en els judicis “està subjecte ara al parer o al tarannà del magistrat”: “S'hauria d'establir un marc d'actuació. És un tema d'un abast important i que farà pensar, ja que no està resolt.” Per posar fil a l'agulla, Lacaba té previst fer arribar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la proposta d'elaborar un protocol de seguretat a les sales de vista. “Es podrien marcar pautes, que s'haurien de traçar entre el Departament d'Interior i el de Justícia. Amb aquesta entesa, per exemple, abans de la celebració del judici, els Mossos podrien fer un perfil clar de l'imputat. En el pronòstic, s'haurien de tenir en compte més a fons els antecedents i sospesar el grau de perillositat o conflictivitat de l'acusat. I, amb el diagnòstic, el magistrat podria ser aconsellat i disposar de més dades a l'hora de prendre qualsevol determinació.”

Tot i que el president de l'Audiència matisa que el succés que es va originar divendres a la secció tercera “és un cas aïllat”, creu que s'han de buscar eines per evitar una circumstància similar. “Va ser un episodi de suficient gravetat, en el qual l'acusat no va trobar cap trava que impedís la seva acció.” El director territorial d'Interior a Girona, Albert Ballesta, comparteix la mateixa opinió. Afirma que “pren nota” de la petició de Lacaba i que “es posaran a treballar” perquè no es torni a repetir la mateixa situació. “Hem de protegir les persones, i més encara en un espai com els jutjats.”

Els fets van tenir lloc durant la darrera jornada del judici contra el veí de Calonge Miguel Sánchez, per a qui el fiscal, Víctor Pillado, demana 20 anys de presó per haver mort la seva parella cremant-la viva, el 2006. Després que l'acusat sentís el veredicte del jurat popular, que el va declarar culpable del crim, Sánchez es va aixecar i va propinar un cop de puny a Pillado. En aquell moment, a la sala només hi havia un mosso. El policia es va dirigir immediatament a l'acusat i el va reduir al terra amb l'ajuda d'un cunyat de Sánchez, així com d'un vigilant que va ser alertat dels fets.

Suport a Víctor Pillado

Les dues associacions majoritàries de fiscals que hi ha a l'Estat han emès comunicats de suport al fiscal agredit. L'escrit de la Unió Progessista de Fiscals deixa palès “l'afecte” del col·lectiu a Pillado i recull que, a vegades, els fiscals “no són conscients dels riscos” que afronten “durant el dia a dia en defensa de la legalitat”. De la mateixa manera, l'Associació de Fiscals mostra “el suport total” a Pillado. En aquest cas, però, l'entitat va un pas més enllà i reclama que s'intensifiqui la vigilància. “Incidents d'aquesta mena exigeixen extremar, sens dubte, les mesures de seguretat a les sales de vistes; sobretot quan es tracta de judicis en què se sol·liciten condemnes importants.”

Font: El Punt avui