Veure totes les notícies

21/07/2014

La UE diu que els afectats per la hipoteca han de poder recórrer
La llei sols permet que ho faci el banc en una execució hipotecària

 

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) torna a corregir severament l'Estat espanyol a compte de la seva legislació hipotecària. El tribunal va emetre ahir una sentència que manté que els afectats per una execució hipotecària que no estiguin d'acord amb una resolució podran recórrer-la. Pot semblar obvi, però no és així: la reforma de la llei d'enjudiciament civil va deixar escrit que solament els bancs podien presentar un recurs contra una resolució judicial, a excepció d'alguns casos.

 

Es dóna la circumstància que aquella reforma legal ja es va emprendre arran d'una plantofada jurídica comunitària que es va produir fa tan sols un any: el mateix Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar que el sistema de desnonaments espanyol era il·legal per la presència de clàusules abusives a les hipoteques que perjudicaven econòmicament els que les van firmar. El Tribunal de Luxemburg (on té la seva seu) considera que la norma vulnera l'article 42 de la Carta de Drets Humans de la UE i la directiva comunitària 93/13, sobre les clàusules abusives en els contractes amb consumidors.

 

QÜESTIÓ PREJUDICIAL / La sentència va venir motivada per una qüestió prejudicial plantejada a Brussel·les per la Secció Tercera de l'Audiència de Castelló el 2 d'abril per un cas d'execució hipotecària. L'Audiència de Castelló va preguntar per la redacció de l'article 695 de la llei d'enjudiciament civil, del qual va destacar el que va considerar una contradicció. L'article indica: «Contra l'acte que ordeni el sobreseïment de l'execució o la inaplicació d'una clàusula abusiva es podrà interposar recurs d'apel·lació». Però hi afegeix: «Fora d'aquests casos, els actes que decideixin l'oposició a què es refereix aquest article no seran susceptibles de cap mena de recurs».

 

La possibilitat que l'afectat també pugui recórrer una resolució que consideri adversa en un procés d'execució hipotecària és una reclamació que ha estat plantejant la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Així ho recorda un dels membres de la seva comissió jurídica, Rafa Mayoral: «La sentència del TJUE coincideix amb el motiu 5è del recurs d'inconstitucionalitat redactat per la PAH contra la llei». «La norma limita el dret a la defensa dels deutors a l'impedir-los recórrer en segona instància mentre que sí que permet als bancs que ho facin en una escandalosa desigualtat de les parts en el procediment», afirma Verónica Dávalos, també integrant de la comissió.

 

Tots dos destaquen que en aquest segon revés legal a l'Estat existeix una novetat interessant: la sentència del TJUE fa un reconeixement de la vivenda com a bé de consum de necessitat bàsica, cosa que segons els advocats s'acosta bastant al reconeixement de la vivenda com un dret fonamental.

 

 

Font i Foto: El Periódico