Veure totes les notícies

17/07/2014

La llei de consultes supera el penúltim tràmit parlamentari
CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP recolzen a la comissió l'esborrany de la norma, que es remetrà al Consell de Garanties Estatutàries abans de votar-la en el ple
 

La comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament ha aprovat aquest dimecres la proposició de llei de consultes, en què el Govern d'Artur Mes es vol emparar per celebrar el referèndum d'autodeterminació del 9 de novembre. El text, que es remetrà ara al Consell de Garanties Estatutàries perquè dictamini si s'ajusta a la Constitució i a l'Estatut, ha estat recolzat per CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP. El PPC i Ciutadans hi han votat en contra. Traslladat a diputats: els que representen 107 parlamentaris hi han donat el 'sí' i els que parlen en nom de 28 hi han dit 'no'.

 

Una vegada es conegui el veredicte no vinculant del Consell de Garanties, que es podria conèixer a mitjans dels mes que ve, la llei de consultes populars i participació ciutadana (aquest és el seu nom exacte) s'haurà de votar en un ple del Parlament que, per poder cridar a les urnes el 9 de novembre, s'hauria de celebrar a finals de setembre o, com a molt tard, a principis d'octubre. Això respon a una raó: el mateix document estableix que la consulta no es pot celebrar en un termini de menys de 30 dies després de la convocatòria.

 

La proposició de llei estableix, per exemple, que les consultes que empara no són vinculants i que hi poden votar els catalans de més de 16 anys, inclosos els residents fora d'Espanya però no els que viuen en altres comunitats autònomes. També hi podran participar els estrangers nacionals d'altres països de la UE empadronats a Catalunya i els que no procedeixen de la Unió però que faci tres anys que viuen legalment a Catalunya.

 

En tot cas, al document encara s'hi poden incorporar esmenes. A part de les que decideixin incloure els grups en funció del que digui el Consell de Garanties, tant el PSC i ICV-EUiA (més en qüestions tècniques) com el PPC i Ciutadans (que pràcticament refarien el text) han anunciat que mantenen vives les seves reformulacions per al ple d'aprovació de la llei.

 

Les reaccions dels grups

 

El diputat de CiU Josep Rull ha valorat "l'ampli consens" aconseguit durant la votació i el "rigor jurídic" del text. També ha subratllat que el document "empararà la consulta del 9 de novembre", cosa que han negat tant Santi Rodríguez (PPC) com Carina Mejías (Ciutadans). Els dos diputats de l'oposició, en unes intervencions gairebé calcades, han defensat el seu vot en contra al·legant que no volen ser "còmplices" d'una llei que és "un frau massiu" a la societat catalana i un "parany" que no s'ha redactat amb la finalitat de fomentar la participació ciutadana, sinó que solament té com a objectiu afavorir una consulta, la del 9-N, que no és constitucional.

 

El diputat socialista Ferran Pedret, malgrat recolzar el text, ha avisat que el Parlament s'arrisca a "perdre" la llei si amb ella vol celebrar la consulta del 9 de novembre. En canvi, Gemma Calvet (ERC) ha enaltit que el text "és plenament constitucional i planteja un nivell més d'aprofundiment democràtic", mentre que Dolors Camats (ICV-EUiA) i Quim Arrufat (CUP) han destacat que la norma permet aprofundir en la "democràcia directa" i en una participació política més gran dels ciutadans.