Veure totes les notícies

19/11/2021

La justícia europea avala les hipoteques basades en l'IRPH, considerat poc transparent

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha avalat l'ús de l'IRPH en hipoteques, un índex que s'utilitza per calcular el tipus d'interès en algunes de les hipoteques a tipus variable i que ha generat discrepàncies entre alguns magistrats de l'Estat. En una sentència publicada aquest dijous, el tribunal amb seu a Luxemburg ha confirmat la seva validesa encara que els bancs no facilitin un document sobre com funciona l'índex, una informació que reclamaven les associacions de consumidors. Segons el TJUE, la informació sobre l'IRPH «és objecte de publicació oficial», ja que es tracta d'un índex oficial. No obstant això, també afegeix que els bancs han d'avaluar si els consumidors estan «en condicions de comprendre el seu funcionament».

 La decisió del TJUE arriba gairebé un any després que el Tribunal Suprem demanés més informació sobre l'índex. Segons el Suprem, la comercialització d'hipoteques vinculades a l'IRPH no va ser «completament transparent», tot i que també tenia els seus dubtes sobre si es tractava d'un índex abusiu.

La qüestió prejudicial va ser traslladada a TJUE pel jutjat de primera instància número 38 de Barcelona, Francisco González de Audicana, qui va demanar «més precisió» sobre l'ús de l'IRPH en hipoteques.

Font: diarimes.com