Veure totes les notícies

24/03/2014

La Fiscalia subratlla que competeix al TC la discussió jurídica sobre la consulta
No veu indicis de prevaricació, desobediència, sedició o rebel·lió en l'actitud del president Mas, com plantejava Mans Netes


La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) argumenta que la "discussió jurídica" de la consulta del 9 de novembre competeix al Tribunal Constitucional per demanar l'arxivament de la querella per sedició interposada per Mans Netes contra el president de la Generalitat, Artur Mas.

En l'escrit la Fiscalia descarta que hi hagi base per acusar Mas dels delictes de prevaricació, desobediència, rebel·lió i sedició, com demana Mans Netes, i per això reclama al TSJC que arxivi el cas perquè la discussió, en tot cas, s'hauria de fer al Tribunal Constitucional (TC).

"Amb la regulació legal apuntada i la jurisprudència del Tribunal Constitucional, es pot discutir enraonadament l'encaix constitucional de la consulta referèndum prevista per al 9 de novembre, però la discussió jurídica s'ha de situar en seu constitucional, sense que una decisió política es pugui convertir en una resolució administrativa prevaricadora", subratlla l'escrit.

La Fiscalia entén que la intenció d'Artur Mas és la celebració d'un referèndum via delegació central --és el que es debatrà al Congrés dels Diputats el 8 d'abril-- i, si no, una consulta per la llei que està en tràmit al Parlament.

Diferències entre referèndum i consulta

Pel Ministeri Públic, "la distinció entre referèndum i consulta no és clara", però apunta que el primer és competència del Govern, mentre que les consultes les pot convocar la Generalitat, però per preguntar sobre "matèries pròpies de la seva competència".

Així, la Fiscalia entén que seria "perfectament d'acord amb la Constitució" la convocatòria per part de la Generalitat o ens locals i "l'àmbit de les seves competències" de fòrums de participació, audiències públiques, enquestes i qualsevol altre instrument de consulta popular tret del referèndum, que està en mans de l'Estat.

No hi veu desobediència

Malgrat que accepta "a efectes dialèctics" la tesi de Mans Netes sobre la conducta d'Artur Mas, el fiscal arriba a la conclusió que "no existeix l'ordre o la resolució ferma i de fons de desobediència", i per això tampoc veu base legal per encausar-lo per aquest delicte.

Pel que fa al Consell Assessor per a la Transició Nacional, la Fiscalia afirma que la creació d'aquest "curiós organisme" pot "a priori fer pensar en un dispendi gratuït, innecessari i sectari, aliè als interessos del poble de Catalunya", però conclou que la seva constitució no ha generat cap despesa de cabals públics, així que per aquesta via tampoc es pot acusar Mas.

Aquesta és la resposta de la Fiscalia a la querella que Mans Netes va presentar el mes de febrer passat davant l'alt tribunal català, en què sosté que Mas prevarica per dictar "sabent-ho" mesures que van contra l'ordenament jurídic i cau, presumptament, en un delicte de desobediència a l'autoritat judicial i de sedició.