Veure totes les notícies

21/08/2014

La crisi pitja el fre als jutjats
El nombre de processos concursals, acomiadaments i conflictes hipotecaris es modera en l'últim any
El mateix TSJC admet que la recessió ha comportat prendre
resolucions doloroses “massa sovint

 

Com totes les instàncies que últimament estan detectant una inflexió cautament positiva sobre els últims sis o set anys de crisi, també des dels jutjats s'estan aportant dades que donarien indicis que, si bé el pèssim moment econòmic no es pot donar per conclòs del tot, sí que s'hauria tocat fons i s'estaria agafant impuls per remuntar la situació. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) reflecteix en la seva última memòria i a partir de les estadístiques oficials de què disposa un retrat del que ha estat el període crític de l'economia des del 2009 i una foto fixa del moment actual en diversos àmbits, com els procediments concursals, els acomiadaments i els processos hipotecaris, entre altres. S'hi detecten, en general, millores discretes en l'últim any analitzat (2013), especialment si es posen en el context global dels anys crítics, durant els quals, el mateix redactor de la memòria arriba a admetre que l'acatament de l'ordenament jurídic ha fet que en moltes ocasions els jutges i magistrats hagin hagut de “dictar resolucions doloroses més sovint del desitjat”.

 

Així, per exemple, en el capítol dels procediments concursals, les dades dels jutjats mercantils catalans indiquen que en l'últim any hi ha hagut un descens lleuger del nombre de concursos presentats, que ha passat de 2.146 a 2.114, fet que ha trencat el repunt alcista del 2012, any en què es va produir un fort increment, del 37,2%.

 

Ha calgut reforç

Que a Catalunya han estat uns temps especialment crus ho confirma l'alta ràtio de concursos tramitats per institució, molt més alta que a la resta de l'Estat (163 davant de 120). Tant ha estat així, que en alguns jutjats ha calgut adscriure un segon jutge en comissió de serveis com a mesura de xoc per abastar el volum extra de feina. No obstant això, la caiguda de l'últim any estudiat, d'un 1,5% a Catalunya, contrasta amb la pujada de concursos al conjunt de l'Estat, que, sense arribar a les cotes d'anys anteriors, encara és del 6,4%, fins a un total de gairebé 11.000.