Veure totes les notícies

12/08/2014

L'úter guanya l'ADN
La jutge dicta que els bessons nascuts després d'un intercanvi d'embrions per error són de qui els ha parit i no de la donant involuntària

 

Els fills són de la mare que els ha donat a llum i del pare que els reconeix. Aquesta és la conclusió de la sentència dictada ahir per la jutge Silvia Albano respecte a l'embolic jurídic que s'havia creat després que un hospital de Roma implantés a una dona, per error, uns embrions d'una altra parella. Ella va quedar prenyada, però no així la donant involuntària, que va portar el cas als tribunals.

 

La jutge havia avançat la seva decisió, per poder pronunciar-se abans que hi hagués el part natural, previst a partir de dimarts que ve, però la gestant va optar per anticipar-se a la natura i a la justícia i va avançar el naixement amb una cesària. Ahir es va saber que els bessons havien nascut el 3 d'agost passat i que van ser immediatament inscrits en el registre civil, i per tant a tots els efectes legals són fills d'aquesta parella. «Ningú ens els prendrà», van advertir ahir al diari La Stampa. «Deixin que almenys els abracem», van suplicar els pares biològics en unes altres declaracions.

 

En una sentència de 16 pàgines, la jutge rebutja el recurs dels demandants i afirma que el cas no és tampoc «susceptible de recurs davant del Constitucional». La defensa dels pares biològics va centrar la seva argumentació en l'ADN dels bessons, que correspon al dels pares demandants i donants involuntaris, mentre que la defensa de la mare que ha portat la gestació va adduir que el procés de l'embaràs transmet al fetus elements nous.

 

«Estem contents pel naixement, però sentim no poder abraçar-los», van declarar els pares biològics, mentre que la mare que ha donat a llum els bessons va fer saber, a través del seu advocat, que estava molt contenta. «Els nostres fills han nascut, estan bé, ja els hem inscrit al registre civil», va afegir, que és precisament el que pretenia impedir la parella biològica quan va posar la demanda. De totes maneres, les dues parelles ja han reclamat indemnitzacions milionàries a l'hospital Sandro Pertini de Roma, on va tenir lloc la fecundació assistida.

 

Segons la constitució italiana, la mare és la persona que dóna a llum el nen. Per una altra part, la legalització de la fecundació heteròloga, realitzada a través d'un donant, ha tret arguments a la transmissió de l'ADN. Els experts sostenen que el material genètic es modifica amb el temps, i per això la identitat d'un adult també depèn de tot el que li passi durant la vida. El comitè nacional de bioètica, col·lectius de dones i algunes enquestes han suggerit a les dues parelles que disfrutin dels nens de manera conjunta.

 

 

Font: El Periodico