Veure totes les notícies

21/03/2014

L'Audiència es planteja recórrer la carpetada a la justícia universal

 

El fiscal reprova el jutge Pedraz per negar-se a arxivar el 'cas Couso'

 

La reforma legislativa del Govern que fulmina la justícia universal a Espanya podria acabar al Tribunal Constitucional. El magistrat de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va preguntar ahir a la fiscalia i a les parts personades si es pot plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat per aquesta modificació en els casos que tramita el seu jutjat: el genocidi de Ruanda el 1994 i l'atac contra el camp de refugiats d'Ashraf (Iraq) el 2013. Les parts s'han de pronunciar en el termini «improrrogable» de 10 dies.

Andreu és l'últim dels sis jutges centrals d'instrucció de l'Audiència Nacional que es dirigeix a les parts, entre elles a la fiscalia, perquè informin sobre els efectes en les causes que tramiten de la reforma de la justícia universal. No obstant, ha estat el primer a plantejar la possibilitat d'una qüestió d'inconstitucionalitat.

Els magistrats de l'Audiència s'han rebel·lat així en contra de l'arxivament automàtic de les causes a què afecta l'entrada en vigor de la reforma i un d'ells, Santiago Pedraz, s'ha negat, fins i tot, a arxivar el cas Couso al·legant que prevalia la Convenció de Ginebra davant la nova norma.

DISCREPÀNCIA DE LA FISCALIA / La Fiscalia de l'Audiència Nacional ja va manifestar la seva discrepància amb la carpetada a la justícia universal, a l'entendre que limita la investigació de delictes, cosa que, segons la seva opinió, podia ser «en certa mesura» inconstitucional. No obstant, aquest òrgan ha recorregut l'acte de Pedraz en què decidia seguir endavant amb la investigació perquè suposa, addueix, una «clara extralimitació competencial», ja que, en el procediment sumari, la capacitat per decretar el sobreseïment d'una causa no correspon al jutge instructor, sinó al tribunal superior, que és la Sala Penal de l'Audiència.

El PSOE va exigir «respecte» per a Pedraz després que el vicesecretari d'organització del PP, Carlos Floriano, l'acusés d'actuar amb «biaix ideològic» en el cas Couso.

 

Font: El Periódico