Veure totes les notícies

31/08/2015

Interior reobre el debat sobre si els Mossos han de dur càmera
Admet que la policia reclama fa temps mitjans de gravació per desterrar dubtes
Jané ratifica que els agents no van tocar el manter mort al caure al buit a Salou
 

 

El consellerd'Interior, Jordi Jané, va reobrir aquest dimecres el debat sobre si els agents dels Mossos d'Esquadra han de portar una càmera adherida a l'uniforme per evitar dubtes sobre les seves actuacions. Jané va comparèixer davant la diputació permanent del Parlament per donar explicacions a petició pròpia després de la mort del manter que es va precipitar des d'un balcó quan la policia catalana va registrar el seu domicili a Salou l'11 d'agost passat.

 

Malgrat que la majoria dels grups no van qüestionar l'actuació policial, Jané va recollir la queixa del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que li va recriminar que no hi hagués una gravació dels fets i va admetre que fins i tot el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, li havia expressat el seu desig que es gravessin totes les actuacions perquè no es dubti del cos policial. Els sindicats dels Mossos SFC, SMB i CAT ME ja havien reclamat per carta al director de la policia catalana, Albert Batlle, a l'abril que els agents patrullin amb càmeres individuals que evitin denúncies falses i la criminalització de la seva tasca. Els agents antiavalots ja disposen de microcàmeres portàtils per a determinats operatius des de fa un any, però el seu ús ha de ser autoritzat per una instància judicial, com succeeix també quan és una càmera externa la que registra les imatges.

 

Al Parlament, Jané va recordar que, fins i tot en el cas que s'aprovés l'ús de càmeres, tècnicament i logísticament no sempre es podrien obtenir les imatges necessàries per aclarir els fets, ja que en registres de pisos com el de Salou hi participen diversos agents. No obstant, va admetre, el debat és «suggerent».

 

Sobre l'entrada a la vivenda de Mor Sylla, el manter mort, el titular d'Interior la va enquadrar en una operació general contra el top manta a Salou, que arriba a concentrar més de 300 persones venent a la mateixa zona. Aquell 11 d'agost, va detallar, els Mossos, després d'una detallada investigació, van registrar tres vivendes en què havien detectat moltes persones que anaven a buscar una mercaderia que prèviament entregaven empreses de transport i que s'havia importat des de Turquia, el Regne Unit i Portugal.

 

FALSIFICACIONS / «En quatre mesos, el grup havia gestionat gairebé una tona de material i quan van entrar els agents hi havia 5.094 peces a punt per ser venudes. A més, hi havia 162 logos que permetien falsificar productes. Actuem contra les màfies, no contra les persones que en són víctimes», va detallar Jané, que va resumir els perjudicis que suposa el top manta per al comerç i va demanar que els consumidors no ho fomentin.

 

El conseller va revelar que, en aquella mateixa operació però en un altre dels pisos, un altre manter també va intentar fugir per la finestra però, al contrari de Sylla, la mort del qual va lamentar diverses vegades, va resultar il·lès i va ser detingut. Jané va explicar que havia parlat amb l'agent que havia de detenir Sylla i que aquesta li va explicar que només el va poder alertar quan va intuir que s'anava a precipitar pel balcó, però no evitar-ho. «Estava compungida. Hi ha tres testimonis protegits que van veure l'acció i ratifiquen aquesta versió», davant el primer testimoni d'altres persones que després no es van ratificar davant el jutge i que van encendre els ànims dels manters.

 

 

 

Font i Foto: El Periódico