Veure totes les notícies

23/03/2021

Interior anuncia 20 mesures contra la violència masclista

Interior anuncia 20 mesures contra la violència masclista

Un número de WhatsApp per a consultes, a partir de l’1 d’abril, vol arribar als més joves

El conseller Sàmper preveu una comissaria especialitzada en la dona, que requerirà l’aprovació del nou govern

Els Mossos d’Esquadra han habilitat un número de WhatsApp (el 601 00 11 22), disponible a partir de l’1 d’abril, per oferir informació a les víctimes de violència masclista, pensat especialment per a la població més jove, amb l’objectiu d’ajudar els qui són reticents a acudir a comissaria. Aquesta iniciativa forma part d’una bateria de 20 mesures per combatre la violència masclista, accentuada per la pandèmia, que va presentar ahir en roda de premsa el conseller d’Interior, Miquel Sàmper; la psicòloga especialista en violències masclistes Alba Alfageme, i la inspectora de l’àrea tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana, Montserrat Escudé.

A través del telèfon 601 00 11 22, les persones que siguin víctimes de violència masclista podran rebre informació sobre procediments policials, com funciona el procés de denúncia, consells d’autoprotecció i seguretat, i sobre les diverses entitats que formen part de la xarxa de suport a les víctimes. “Està pensat sobretot per arribar als joves, perquè és molt més fàcil que enviïn un WhatsApp que no pas que es dirigeixin físicament a una comissaria”, va explicar Escudé, que va detallar que el canal el gestionaran mossos d’esquadra que prèviament hauran rebut formació específica sobre violència masclista de la regió policial de Barcelona. Segons Escudé, el nou número en cap cas substitueix el 112, ja que no és una eina per gestionar incidències o emergències, sinó per oferir informació i intentar “rebaixar la xifra negra”, és a dir, el conjunt de dones víctimes de violència masclista que no denuncien la seva situació.

A més del número de WhatsApp, els Mossos dotaran tots els Grups d’Atenció a les Víctimes d’eines tecnològiques per poder fer videoconferències de seguiment, una alternativa a les trucades telefòniques que ajudarà a entendre millor l’estat de les víctimes. També es promourà que totes les dones que acudeixin a comissaria a posar una denúncia per violència masclista tinguin assistència jurídica lletrada, tal com prescriu la nova llei catalana per erradicar la violència masclista.

Així mateix, el conseller d’Interior va proposar una comissaria de la dona dels Mossos d’Esquadra especialitzada en violència masclista, encara que aquesta iniciativa dependrà del nou govern, perquè per crear-la és necessari aprovar un decret que modifiqui l’estructura actual del cos. En l’acte de presentació de les noves mesures policials, hi havia autoritats com ara la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, així com la presidenta de l’Advocacia Catalana i degana de Barcelona, M. Eugènia Gay.

Segons dades del Departament d’Interior, cada any es registren entre 11.000 i 12.000 denúncies per violència masclista a Catalunya –una xifra que es manté constant des de fa una dècada—, on l’any passat van ser assassinades dotze dones, nou de les quals a mans de les seves parelles o exparelles.

“La intenció és fer un pas més en clau d’intel·ligència policial per tenir més dades sobre aquests casos”, va afirmar el titular d’Interior, que es va mostrar convençut que hi haurà “unanimitat total” entre els membres del proper executiu català per tirar endavant la comissaria i engegar-la “de manera immediata”. Per Sàmper, “la projecció és que, amb una determinada freqüència, les estructures policials s’adaptin a les necessitats socials”, per la qual cosa veu viable que el futur govern aprovi un decret que modifiqui l’actual, del 2011, i permeti crear aquesta comissaria de la dona.

“La majoria de casos de violència masclista passen en la intimitat de la llar i hi ha moltes persones de l’entorn que ho coneixen. Hem d’explorar aquest entorn de la víctima”, va destacar la inspectora Escudé, i hi va afegir que, si és necessari, revisaran càmeres de seguretat per detectar conductes de setge o control i identificar moments en què la violència s’exterioritza.

 

LES FRASES

Segur que hi haurà unanimitat total en el nou govern per engegar la comissaria de la donaMiquel Sàmperconseller d’interior

LA XIFRA

12.000denúnciesper violència masclista es presenten anualment a Catalunya. I 12 dones van ser assassinades el 2020.La majoria d’actes de violència masclista passen a la llar, i moltes persones de l’entorn ho coneixenMontserrat EscudéInspectora dels Mossos    

 

Font i Foto: El Punt Avui