Veure totes les notícies

20/01/2015

Google rep 18.500 sol·licituds a Espanya per dret a l'oblit

França, Alemanya i el Regne Unit encapçalen la llista de països amb més peticions

 

Google ha rebut un total de 18.567 sol·licituds a Espanya peresborrar enllaços seguint les directrius marcades pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre el dret a l'oblit, segons l'informe de transparència de la companyia.

 

Dins d' aquestes sol·licituds, els usuaris han reclamat la retirada d'un total de 61.561 adreces URL. El cercador retira un terç dels enllaços analitzats (els altres dos terços es mantenen), si bé no ofereix una dada completa ja que encara hi ha peticions "que necessiten més informació o que estan pendents de revisió".

 

 

Google sol tramitar les sol·licituds del dret a l'oblit en un termini de 10 a 15 dies. Aquestes dades es remunten al llançament del procés de sol·licituds oficial el 29 de maig del 2014, després de transcendir la sentència del tribunal europeu. Per fer una petició d'eliminació d'enllaços, Google va posar a disposició de tots els usuaris de la Unió Europea un formulari per poder estudiar els casos i retirar aquells enllaços del buscador que entrin en confrontació amb el dictamen del TJUE.

 

A tot Europa, la companyia ha rebut 202.538 sol·licituds d'aplicació del dret a l'oblit que afecten un total de 733.195 URL. Espanya és el quart país d'un rànquing que encapçalen França (41.109 sol·licituds), Alemanya (34.059 sol·licituds) i el Regne Unit (25.953 sol·licituds).

 

Facebook, amb més enllaços

 

La xarxa social Facebook és el domini en què s'han retirat la xifra més alta d'URL dels resultats de cerca (5.126, en total), però també apareixen altres dominis com Badoo (3.168 URL retirades) o Youtube (3.082 URL). Els deu dominis amb URL més retirades concentren el 8% del total que s'ha sol·licitat que es retirin dels resultats de cerca.

 

 

Segons Google, a l'avaluar cadascuna de les sol·licituds ha de tenir en compte els drets de l'usuari, però també l'interès públic que pugui suscitar el contingut. A tall d'exemple, l'informe destaca alguns casos com el d'una persona que va sol·licitar la retirada d'un enllaç que portava a un article sobre un concurs en què va participar quan era menor d'edat, petició que finalment va ser acceptada.

 

 

Font: El Periódico