Veure totes les notícies

02/06/2014

Girona és la primera de regular les associacions de fumadors
BCN té previst presentar de forma imminent la seva pròpia normativa
La nova oferta «atrau un turisme que la ciutat no desitja», diu el regidor Forn

 

L'Ajuntament de Barcelona anunciarà ben aviat el seu pla per posar ordre en un fenomen que ha fet que a la ciutat ja hi hagi unes 200 associacions de fumadors de marihuana (segons dades del consistori), no totes ni de bon tros fidels als principis de l'autoconsum amb què van néixer aquests clubs. Altres ciutats, en canvi, s'han afanyat més. És el cas de Girona, que el 12 de maig passat es va convertir en el primer municipi català que va aprovar una ordenança per regular els clubs cannàbics. És una normativa calcada a la que Sant Sebastià va impulsar a principis d'any i en l'exposició de motius de la qual s'assenyala que pretén regular «una nova realitat que està sent objecte d'atenció dels poders públics».

 

La normativa de Girona estableix que l'obertura de clubs socials de cànnabis està subjecta a llicència municipal, que són associacions sense ànim de lucre i que han d'estar inscrites en el registre municipal d'activitats i en el registre d'associacions de la Conselleria de Justícia. Entre la documentació que s'ha de presentar hi ha l'acreditació que les instal·lacions compleixen els requisits de seguretat contra incendis, ventilació i aïllament acústic. A més a més, els clubs no es poden situar a menys de 300 metres de centres educatius i de salut i entre ells han de mantenir una distància mínima de 500 metres. S'estableix un horari d'obertura que va de les vuit del matí a les deu de la nit i, evidentment, no s'hi permet l'entrada de menors d'edat. Es prohibeix fer publicitat de l'activitat, promoció o patrocini a l'exterior del local, així com l'ocupació o ús de l'espai públic adjacent a l'establiment mitjançant cadires, taules o tendals.

 

REGLES DE JOC / A Girona només hi ha dos clubs de cànnabis, tot i que Carles Ribas, regidor d'Urbanisme i Activitats, ha explicat que en els últims mesos s'han presentat una desena de sol·licituds. El regidor ha destacat que l'ordenança intenta «regular i controlar» una activitat que no poden denegar perquè el consum i el cultiu d'aquesta substància per a ús propi no estan prohibits. «L'ordenança l'única cosa que fa és establir unes regles de joc per a uns locals que tenen una demanda molt clara, que poden generar i concentrar problemes de convivència a la ciutat, i als quals no se'ls pot denegar la llicència», va insistir.

 

A Barcelona, on s'han multiplicat els clubs cannàbics -ja n'hi ha uns 200- i on la facilitat per consumir marihuana s'ha convertit fins i tot en un actiu turístic, l'ajuntament reconeix la seva preocupació perquè el turisme del porro acabi convertit en imatge de marca de la ciutat. Així ho expressa el primer tinent d'alcalde i responsable de Seguretat, Joaquim Forn, que confirma que la proliferació de clubs cannàbics «està atraient un tipus de turisme que aquesta ciutat no desitja».

 

Forn va reconèixer que «hi ha gent que ha vist que amb aquests clubs es pot fer negoci» i va avançar que l'ajuntament té gairebé a punt una ordenança que reguli aquesta activitat «per eliminar aquells que no siguin realment clubs de socis sinó que actuïn sense escrúpols». En principi, la intenció del consistori barceloní és presentar aquesta nova regulació de forma imminent. Malgrat que estava prevista per a aquesta setmana, el conflicte de Can Vies l'ha fet saltar de forma definitiva de l'agenda i tot indica que es farà una mica més endavant, tot i que la data encara no ha estat fixada.

 

 

 

Font i Foto: El Periódico