Veure totes les notícies

18/03/2015

França aprova la sedació profunda per a pacients terminals
Aquesta llei compta amb un gran suport popular encara que tanca la porta a l'eutanàsia

 

Els diputats francesos tenen previst aprovar aquest dimarts la llei del Govern sobre el final de vida, que introdueix la sedació terminal per als pacients sense possibilitat de curació però tanca la porta a l'eutanàsia activa.

 

Els dos principals partits de l'arc parlamentari, socialistes i conservadors, van acordar un text que, no obstant, no respon a les expectatives dels favorables i els contraris a l'eutanàsia.

 

Amb aquesta llei, el president, François Hollande, complirà un altre dels seus compromisos de campanya en un tema social que, a més, compta amb un gran suport popular, del 96 %, segons un sondeig publicat aquest cap de setmana.

 

És el percentatge d'enquestats que es considera favorable a la sedació profunda i contínua de pacients en fase terminal, que és el procediment que recull la llei.

 

El sondeig també revelava que el 80% dels francesos són favorables a una llei que autoritzi l'eutanàsia en determinats casos, un percentatge que puja al 84% entre els simpatitzants d'esquerres.

 

La sedació terminal, fins a la mort del pacient, podrà ser elegida pels pacients conscients que no responen als tractaments i que tenen els dies comptats i per aquells que són artificialment mantinguts en vida, cosa que inclou l'alimentació i la hidratació.

 

Aquest ha sigut un dels punts més polèmics del text, ja que associacions contràries a l'eutanàsia consideren que, en aquest supòsit, el pacient pot patir.

 

L'OPOSICIÓ RELIGIOSA

 

Per als pacients que no puguin expressar la seva voluntat, la llei preveu que sigui un equip mèdic, en concertació amb la família, el que prengui la decisió d'establir el protocol de sedació terminal i aturar qualsevol tractament.

 

A més, la llei converteix en obligatori respectar el testament vital dels pacients que l'hagin fet i preveu la creació d'un formulari específic per fer-lo i un registre per conservar-lo.

 

La llei compta amb l'oposició d'associacions contràries a l'eutanàsia i dels representants dels diferents cultes religiosos.

 

Les associacions a favor de l'eutanàsia, per la seva banda, la consideren massa timorada i creuen que s'ha perdut una oportunitat d'anar més enllà, tal com reclama la societat.

 

Opinen que l'actual text no resoldrà casos polèmics, com el del malalt terminal Vincent Lambert, el futur del qual està al Tribunal d'Estrasburg després d'una diferència de criteri entre la seva dona, partidària de deixar-lo morir, i els seus pares, contraris a aquesta opció.

 

 

Font i Foto: El Periódico