Veure totes les notícies

17/01/2024

Elterme “disminuït” desapareix avui de l’article 49 de la Constitució

La Constitució espanyola, que, des de fa 45 anys, es refereix a les persones amb discapacitat com a "disminuïts físics, sensorials i psíquics", aviat modificarà el text.

La reforma de l'article 49 de la Carta Magna comença dimarts el tràmit parlamentari amb un ple monogràfic al Congrés dels Diputats. Complert el termini de 48 hores per a la presentació d'esmenes, dijous serà previsiblement aprovada una altra vegada al ple per ser enviada al Senat perquè l'aprovin definitivament la setmana del 24 de gener.

A part de la substitució del terme disminuït per l'expressió "persones amb discapacitat", la reforma inclourà l'obligació dels poders públics de "dur a terme les polítiques necessàries per garantir la plena autonomia personal i inclusió social" del col·lectiu, com també una especial atenció per als menors i les dones amb discapacitat.

El calendari exprés d'aquesta tramitació es deu al suport de PSOE i PP , que van consensuar gestionar-ho per la via d'urgència. És a dir, per lectura única i sense passar per les fases de ponència i comissió, fet que, a la pràctica, redueix els terminis a la meitat.

Una modificació de la Constitució d'aquesta mena exigeix un suport mínim de les tres cinquenes parts de cada cambra (210 diputats i 159 senadors). Per tant, n'hi ha prou amb el suport de socialistes i populars. Però, tal com han desgranat les últimes setmanes, la pràctica totalitat de les formacions amb representació parlamentària s'hi han afegit, a excepció de Vox.

El partit ultra esgrimeix que no és el moment adequat per "encetar el meló" d'una reforma de la Carta Magna quan "els enemics d'Espanya", amb referència a les formacions separatistes, "són socis de Pedro Sánchez". Per això, els de Santiago Abascal no han revelat encara el sentit del seu vot.

Hi haurà esmenes, però no s'espera que cap sigui acceptada, ja que el PP i el PSOE van pactar que només s'acceptarien de comú acord ique, en qualsevol cas, la reforma es cenyiria a l'article 49.

Els socialistes, a més, han garantit als populars que els socis de Sumar no donaran suport a la realització d'un referendum constitucional per ratificar la reforma, que es podria convocar amb la firma de 35 diputats.

Malgrat el consens actual, la reforma arribarà amb gairebé sis anys de retard. Va ser el 2018 quan la periodista Vicky Bendito va fer el primer pas quan va registrar la iniciativa ciutadana a la plataforma Change.org, en què, en només unes setmanes, va aconseguir les 80.000 firmes necessàries per traslladar-la al Parlament.

La idea va començar a rondar el seu cap després de participar en un acte de lectura de la Constitució al Congrés, on havia treballat durant anys com a cronista parlamentària per a l'agència de notícies Servimedia. Bendito va escollir per a l'ocasió l'article 49, i admet que li va causar absoluta "sorpresa" llegir en veu alta el fragment perquè estava redactat "des d'un punt de vista mèdic rehabilitador".

La impulsora de la reforma va qualificar de disbarat que la Carta Magna mantingués vigents aquelles paraules quan la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat va acordar i va aprovar, ja el 2006, un canvi pel que fa al tractament del col·lectiu per a la seva plena inclusió en la societat, especialment en els àmbits educatiu i laboral.

Redacció: Asier Martiarena 

Enllaç:

https://mynmedia.mynews.es/noticies/?dre=00000370-20240116-004531&tipus=pdf&id_client=5621134D&expiration_key=ibuwYP4BT/ugGXh8PWO0vFvGZ5XOCyxJCdXmHqmbEdckvVDKujzdkpB6EB8=&idSeguiment=

Font: www.lavanguardia.com