Veure totes les notícies

07/10/2014

Els Mossos detecten un centenar de matrimonis forçats a Catalunya durant els últims cinc anys

En el 60% dels casos les víctimes eren menors

 

Els Mossos han intervingut en quatre casos de matrimonis forçats a les comarques gironines aquest 2014. Un d'ells fa referència a una nena de només 14 anys a qui els pares havien concertat l'enllaç amb un cosí. La família, procedent del Marroc, viu en un municipi de la Selva. La nena ha acabat protegida per Infància després de demanar ajuda. Durant els últims cinc anys, els Mossos han detectat un centenar de casos de matrimonis forçats a tot Catalunya.

 

En un altre cas, la víctima --una noia de 19 anys que ja en fa cinc que està casada-- va decidir tornar lliurement amb el marit malgrat saber que la maltractaria. "Patia situacions de maltractament i agressions sexuals, perquè es negava a mantenir relacions amb l'home que li havien escollit", concreta la subinspectora Rosa Negro. La noia va anar a demanar ajuda als serveis socials i va ingressar en una casa d'acollida. No obstant, davant les pressions que va rebre per part de la seva comunitat, ella mateixa va decidir tornar lliurement a casa.

 

Mossos i agents socials lluiten per fer aflorar una realitat, la dels enllaços forçats, que el Codi Penal encara no castiga explícitament. Els últims cinc anys, a la demarcació se n'han detectat uns 25 casos.

 

Lluitar contra els matrimonis forçats no és fàcil. D'entrada, perquè es tracta d'una realitat silenciada i, molt sovint, amagada en el si de les comunitats que la practiquen. A més, a diferència d'altres violències masclistes --com l'ablació-- els enllaços forçats no són característics d'una determinada ètnia o col·lectiu.

 

Malgrat que a les comarques gironines la majoria dels casos que es detecten fan referència a famílies subsaharianes o del Marroc, aquests tipus d'enllaços estan estesos en moltes zones del globus.

 

En els últims cinc anys, els Mossos d'Esquadra han detectat un centenar de casos de matrimonis forçats a tot Catalunya. D'aquests, un de cada quatre (el 25%) s'han donat en comarques gironines. "I en el 60% dels casos, les víctimes eren nenes menors de 18 anys", concreta la responsable de la unitat regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà.

 

 

Font: elperiodico.cat