Veure totes les notícies

30/01/2023

Els canvis principals que implicarà la llei de benestar animal

Els canvis principals que implicarà la llei de benestar animal

La nova llei inclou novetats com la prohibició d’alguns animals com a mascotes i l’obligatorietat d’un curs previ per a aquells que vulguin tenir un gos

Les mascotes són part de la majoria de ciutadans d’Espanya. Per garantir el benestar i la correcta cura dels animals de companyia, el Govern ha posat en marxa la llei de benestar animal, el projecte de la qual va ser aprovat el mes d’agost passat, i que s’endinsa en la prohibició de la tinença i la cria de determinades espècies animals per part de particulars.

La nova llei, aprovada el 22 de desembre del 2022, amplia notablement el llistat de mascotes prohibides a casa i en restringeix les permeses. Així, estableix una sèrie de requisits perquè un animal es consideri domèstic. En general, consisteixen en el fet que l’espècie sigui fàcil d’atendre pel que fa a les seves necessitats ecològiques, fisiològiques i etològiques, que estigui acreditat científicament, que pot viure en captivitat, que no suposi un risc per a les persones per la seva agressivitat, verí o mida, i que no hi hagi risc que, si s’escapa, es pugui convertir en una espècie invasora, que colonitzi hàbitats i provoqui danys ambientals.

Aquesta norma es troba actualment en tramitació al Congrés, tot i que aquesta fase està ara paralitzada per la falta d’entesa entre PSOE i Unides Podem en aquest tema. Malgrat que el text va ser aprovat pels dos partits en el Consell de Ministres, els socialistes hi van presentar una esmena que apunta que en quedaran exclosos els gossos de caça, les gossades i els animals auxiliars de caça, i s’afegeix que «tots ells es regulen i quedaran protegits per la normativa vigent europea, estatal i autonòmica corresponent i que els sigui d’aplicació al marge d’aquesta llei».

ALGUNES DE LES MESURES

Dins de l’avantprojecte de la llei s’inclouen, entre altres mesures, les següents:

  • Aconseguir el sacrifici zero dels animals de companyia.
  • Esterilització obligatòria per evitar ventrades indesitjades i abandonaments posteriors.
  • Prohibició del tir al colom, que es considera una forma de maltractament animal, i de cria de visons.
  • Transformació de zoològics i delfinaris en centres de recuperació animal.

A més, un dels punts que més controvèrsia ha generat és el de l’obligatorietat d’un curs previ que han de fer totes les persones que vulguin tenir un gos com a mascota. En el cas de tots aquells que ja el tinguessin, els amos disposarien d’un termini màxim de dos anys per fer-lo.

PUNTS CLAU DE LA LLEI

La norma inclou diversos aspectes nous i molt reclamats pels grups animalistes:

  • Enduriment de les penes per maltractament animal.
  • Prohibició de sacrificar animals de companyia.
  • Obligatorietat d’identificar totes les mascotes.
  • Regulació de la cria d’animals –només la podran exercir criadors registrats i professionals.
  • Prohibició dels circs d’animals salvatges.
  • Prohibició de la comercialització de gossos, gats i fures en botigues de mascotes.
  • Prohibició de l’ús d’animals en activitats i espectacles que puguin comportar risc de dany o mort.

Un altre dels punts més importants és la modificació del sistema de multes per castigar els casos de maltractament animal. Si la llei entra en vigor, dependria de l’animal i del mal que se li hagi ocasionat, i quedaria de la següent manera: si es té un animal prohibit o s’abandona, es consideraria una infracció lleu –entre 500 i 10.000 euros de multa. Malgrat això, en funció de les circumstàncies, es podrien transformar els fets en una infracció greu –amb multes de 10.001 a 50.000 euros–, o molt greu –de 50.001 a 200.000 euros de sanció.

En aquest cas, i de moment, no afecta els animals que participen en espectacles taurins. Tampoc té en compte aquells com les vaques o les gallines, ni els d’experimentació i investigació. Sí que inclou els gossos de caça, ja que hauran d’estar vinculats a la llicència de caça de l’amo i quedar inscrits sota aquesta condició en el nou Registre d’Animals de Companyia.

 

Redacció: El Periódico

Enllaç: https://www.elperiodico.cat/ca/politica/20230129/principals-canvis-implicara-llei-benestar-82154040

Font: www.elperiodico.cat