Veure totes les notícies

09/05/2024

Els advocats catalans demanen a Bolaños una jubilació justa per als lletrats mutualistes

Els col·legis de l’advocacia catalana han traslladat aquest dimecres al ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, les seves reivindicacions, sobretot pel que fa al “greuge” que pateixen els lletrats mutualistes en les seves pensions de jubilació. La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Marta Martínez, ha traslladat al ministre la inquietud de l’advocacia catalana davant les decisions que pugui prendre el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions per resoldre aquesta qüestió i, en la consideració que Bolaños també és el ministre de Presidència, li ha demanat que des del govern espanyol es treballi en una solució “justa i eficaç”.

El ministre ha fet una visita al Consell, on ha mantingut una reunió de treball amb Martínez i, posteriorment, ha participat en una trobada amb el plenari del Consell, integrat pels catorze degans dels col·legis de l’advocacia de Catalunya

En aquest sentit, Martínez ha lliurat a Bolaños un informe preliminar encarregat a l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates en el què es fa una anàlisi jurídica de la situació i es plantegen possibles sortides i solucions a les jubilacions dels advocats donats d’alta en mutualitats alternatives al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). La presidenta del Consell reitera que “és important trobar una sortida que acabi amb les diferències dels advocats mutualistes respecte als que cotitzen al règim d’autònoms”. Segons Marta Martínez, als col·legis els “correspon defensar aquesta igualtat davant l’Estat amb propostes que siguin beneficioses per a tot el col·lectiu”.

Segons un comunicat dels col·legis, el ministre ha mostrat el compromís de diàleg del govern espanyol amb l’advocacia sobre aquest assumpte en el marc de la negociació del sistema de passarel·la al RETA.

En el transcurs de la reunió amb Bolaños també s’han tractat altres qüestions sobre millores als professionals de l’advocacia, el model de justícia i els reptes de futur. La situació del torn d’ofici, el rebuig de l’advocacia a la centralització d’òrgans judicials, la necessitat d’augmentar el nombre de jutges, les esmenes al projecte de llei d’eficiència de la justícia, l’aposta per la mediació, el funcionament del sistema de protecció a la infància i l’adolescència o les polítiques per afavorir l’ús del català a la justícia i el coneixement del dret civil català són algunes de les qüestions que s’han abordat en la trobada.

Redacció: La Vanguardia

Enllaç: https://www.lavanguardia.com/vida/20240508/9623712/els-advocats-catalans-demanen-bolanos-jubilacio-justa-per-als-lletrats-mutualistes-agenciaslv20240508.html

Font: www.lavanguardia.com