Veure totes les notícies

26/01/2024

Els advocats alerten: "Tenen els menors exposats en una sala de vidre on només hi caben dues màrfegues"

la ciutat de Girona, la problemàtica dels menors migrats no acompanyats és visible en el seu vessant més literal: la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vista Alegre té tancaments de vidre, i els menors que hi arriben buscant protecció fan estada en una petita sala que es veu des del carrer i que està a l’abast de qualsevol que hi passi per fora. 

Durant el desembre s’han produït arribades de menors que han hagut de fer-hi nit, i durant el gener també s’ha repetit aquesta situació. Ho ha denunciat a través de les xarxes socials l’advocada Mònica Tarradellas, que assegura que no és la primera vegada que passa, i que els menors estan exposats a condicions lamentables: «els menors estan exposats en una sala de vidre d’un metre per tres d’ample on hi caben dues màrfegues i de vegades n’hi ha més d’un i s’hi estan dies», indica Tarradellas. 

No hi ha espai físic per fer-hi entrar res més, perquè les instal·lacions tampoc estan preparades per donar-los aquest ús. «Es tracta d’una situació indigna per qualsevol persona i encara menys pels infants», subratlla en declaracions a aquest diari. Més enllà de les condicions de l’espai, la lletrada indica que també hi ha un altre vessant que estigmatitza els menors: «la gent els veu allà dins i no entén que si no han comès cap delicte estiguin allà dins», diu. 

Tarradellas ja va denunciar una situació idèntica fa uns anys, i va traslladar una queixa per escrit al Departament d’Interior. Durant un temps aquesta situació, almenys a Girona, s’havia aturat, però des de fa dos mesos ha revifat.

Els tràmits burocràtics per fer les proves d’edat són el que aturen el procés d’acollida dels menors a un centre. «Es van passant la pilota els uns als altres, però algú haurà de posar-hi recursos, no em crec que no puguin trobar un espai amb lliteres que no estigui exposada a tothom i on els menors puguin fer el període d’espera del test d’edat amb dignitat», sosté. 

Buscar solucions

Per això, ha posat els fets en coneixement del Col·legi de l'Advocacia de Girona (ICAG) i al defensor del ciutadà. Des de la comissió de drets humans de l’ICAG asseguren que estan al corrent de la situació, i s’estan establint comunicacions amb Mossos d’Esquadra i els serveis territorials de Girona del Departament de Justícia de la Generalitat per trobar solucions a aquest problema. El president de la comissió de drets humans del Col·legi, l’advocat Jordi Espelt, indica que l’objectiu és trobar altres llocs menys exposats i que tinguin millors condicions on els menors puguin estar mentre s’esperin a fer-se la prova d’edat. La comissió farà arribar aquest assumpte al màxim òrgan de l’advocacia de Catalunya, el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC), per detectar l’abast del problema en l’àmbit català. «Hem d’evitar que aquests menors siguin estigmatitzats», resol. 


Redacció: Ariadna Sala

Enllaç: https://www.diaridegirona.cat/comarques/2024/01/26/els-advocats-alerten-tenen-els-97355470.html?utm_source=newsletter&amp%3Butm_medium=email&amp%3Butm_campaign=autonewsletter&amp%3Butm_content=Titulars%20del%20dia&source=newsletter&medium=email&campaign=titularsdeldia&pnespid=V7ot_BtI_CQJi1jK7o6LDUJNvAxpwaZktlgQD7BfM8zKaMXoxrRQ.5rD9P.92Y.0lJhsryE

Font: www.diaridegirona.cat