Veure totes les notícies

04/07/2024

El TJUE avala l'acció col·lectiva contra la banca per les clàusules sòl en base a la percepció del “consumidor mitjà”

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) avala una acció col·lectiva contra la banca per les clàusules sòl. En una sentència publicada aquest dijous, l'alt tribunal sosté que els productes contractats tenen un aparent grau de similitud i que, para avaluar-los, es pot tenir en compte “la percepció del consumidor mitjà”, el qual el tribunal identifica com a “normalment informat i raonablement atent i perspicaç”. “És precisament l'heterogeneïtat del públic afectat el que fa necessari recórrer a la figura del consumidor mitjà”, resumeix. Luxemburg avisa que la “complexitat” del cas no pot “menyscabar” els drets dels consumidors i nega impediments per controlar la transparència de les clàusules en una acció col·lectiva.

La decisió d'aquest dijous del TJUE arriba després que l'advocada general del tribunal, Laila Medina, també avalés el mes de gener passat que es dugués a terme una acció col·lectiva contra diversos bancs pels problemes derivats de les clàusules sòl. En línia amb el que ha expressat l'alt tribunal de Luxemburg, la magistrada va defensar en el seu moment que els bancs denunciats tenien un grau de similitud suficient per estar incloses en la mateixa demanda.

Recorregut previ al Suprem

El posicionament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea prové d'un recurs impulsat per l'associació de consumidors de bancs i caixes ADICAE -en nom de 820 clients-, que va elevar a Luxemburg una qüestió que el Tribunal Suprem inicialment va desestimar. En aquest cas, l'alt tribunal espanyol va refusar les pretensions de l'associació d'impulsar una demanda col·lectiva contra la banca en dues ocasions.

No obstant això, el Suprem va traslladar una pregunta al TJUE, ja que dubtava de si un procediment col·lectiu permetria fer un control de transparència de les clàusules sòl adequat, tenint en compte l'elevat nombre de consumidors i entitats afectades.

Redacció: La Vanguardia

Enllaç: https://www.lavanguardia.com/vida/20240704/9780495/tjue-avala-l-accio-col-lectiva-banca-per-les-clausules-sol-base-percepcio-consumidor-mitja-agenciaslv20240704.html

Font: www.lavanguardia.com