Veure totes les notícies

24/05/2023

El TC avala substituir penes per les menys lesives

El Tribunal Constitucional (TC) ha estimat el recurs d’empara de dos condemnats i ha avalat que se substitueixi una de les penes de presó per una multa o per treballs en benefici de la comunitat perquè així ho permetia la versió del Codi Penal que estava vigent quan es van cometre els fets, tot plegat en aplicació de la norma més favorable per al reu.

Així, la Sala Segona del tribunal va estudiar ahir el cas d’uns condemnats que van recórrer la decisió de l’Audiència Provincial de Barcelona d’imposar-los dos penes de presó: una de quatre anys i mig i una altra d’un any i mig per uns fets comesos el 2005 i el 2006. Els recurrents van sol·licitar que se’ls substituís una de les penes –la d’1 any i mig de presó– per multa i treballs en benefici de la comunitat, com recollia l’article 88 del Codi Penal que estava vigent quan es van cometre els delictes.

L’Audiència Provincial, tanmateix, va considerar que no s’havia d’aplicar aquesta versió de la llei, sinó la que es trobava en vigor en el moment de prendre la decisió, que va suprimir aquesta possibilitat. Els magistrats del TC han conclòs que “l’aplicació de la sobrevinguda reforma del Codi Penal podia suposar la imposició d’una pena realment més greu que l’aplicable al temps de cometre’s la infracció”, per la qual cosa van declarar que les multes i els treballs s’insereixen en el principi de legalitat penal.

Redacció: Diari Segre

Enllaç: https://www.segre.com/noticies/panorama/2023/05/23/el_avala_substituir_penes_per_les_menys_lesives_209372_1106.html

Font: www.segre.com