Veure totes les notícies

22/05/2014

El jutge Andreu qualifica de "nyap" la reforma de la justícia universal
El magistrat de l'Audiència Nacional acusa el Govern de tractar la justícia "com un producte comercial"

 

Fernando Andreu, jutge de l'Audiència Nacional, ha tingut aquest dimecres paraules molt dures per a la carpetada a la justícia universal aprovada de forma expeditiva pel Govern i amb tota l'oposició en contra. Segons el seu judici, la reforma de l'Executiu “és un nyap que ha provocat que 43 narcotraficants hagin estat alliberats però que no ha aconseguit encara que s'arxivi cap de les causes per les quals es va idear”.

 

La modificació legal ha obligat el magistrat, que ha participat en un congrés organitzat a Madrid per la Fundació Internacional Baltasar Garzón, a posar en llibertat vuit narcotraficants. Andreu també ha estat l'instructor dels sumaris sobre el genocidi tutsi a Ruanda i Congo, així com de l'atac de soldats iraquians contra el camp de refugiats d'Aixraf, en què van morir 11 iranians el 2009. “És desmoralitzador i em produeix malestar que es tracti la justícia com un producte comercial. Que es pugui dir: ‘Et trec aquesta querella si em tractes bé el deute'. Usen la justícia com a moneda de canvi d'interessos econòmics”, ha dit.

 

La reforma de la jurisdicció universal (el principi que assenyala que hi ha delictes tan greus que poden ser perseguits per qualsevol Estat, independentment d'on hagin tingut lloc) posa tantes traves a aquests processos que pràcticament els deixa sense efecte. El canvi normatiu consisteix que els jutges espanyols només poden perseguir aquests crims (genocidi, lesa humanitat i contra les lleis de la guerra) quan els presumptes autors siguin espanyols o estrangers naturalitzats. El Govern no ha amagat que la seva iniciativa té a veure amb les queixes d'altres països afectats per processos als tribunals espanyols. Principalment la Xina, per la causa per suposat genocidi al Tibet. Abans d'aquesta carpetada, el Govern socialista havia reduït també la justícia universal per pressions d'Israel.

 

La decisió del Tribunal Constitucional

 

“Diuen que la jurisdicció universal no és productiva, que no dóna més que despeses. No és cert. Quan una víctima denuncia el primer que vol és que la justícia es posi en marxa, que l'escolti i que arribi fins on pugui arribar”, ha explicat el magistrat, que ha recordat que “el Tribunal Constitucional haurà de decidir si aquesta reforma vulnera la tutela judicial efectiva”. Andreu, igual que altres jutges de l'Audiència Nacional, com Santiago Pedraz, ha plantejat seriosos dubtes sobre la seva adequació a la Carta Magna.

 

 

Font: El Periódico