Veure totes les notícies

20/03/2014

El jutge Andreu i el fiscal plantegen portar al TC la reforma de la justícia universal


El magistrat pregunta a les parts personades en les dues causes que tramita al seu jutjat si és possible una qüestió d'inconstitucionalitat
 
La fiscalia demana al jutge Pedraz que tiri enrere en el rebuig de l'arxiu del 'cas Couso' perquè es pugui plantejar anar al tribunal

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha preguntat al fiscal i a les parts personades en els casos de justícia universal que tramita el seu jutjat --el genocidi a Ruanda i l'atac al camp de refugiats d'Ashraf (Iraq)-- si és possible plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat. En una providència, els dóna un termini "comú i improrrogable" de deu dies per pronunciar-se al respecte. La fiscalia ja s'ha posicionat a favor a l'haver demanat al jutge Santiago Pedraz que es faci enrere en el rebuig a l'arxiu del 'cas Couso' perquè, si no és així, estaria impedint a les parts plantejar la inconstitucionalitat de la reforma.

En cas que s'inclinin per no portar la norma al Tribunal Constitucional (TC), el jutge pregunta a les parts si llavors ha d'ordenar el sobreseïment de les causes de justícia universal de forma retroactiva a partir de l'entrada en vigor de la reforma.

Andreu és l'últim dels sis jutges centrals d'instrucció de l'Audiència Nacional que, rebel·lant-se contra l'arxiu automàtic de les causes, es dirigeix a les parts perquè informin sobre els efectes de la reforma de la justícia universal. Ha estat, no obstant, el primer a plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat.

Les causes obertes en el jutjat d'Andreu són les que investiguen l'assassinat de 4 milions de ruandesos i 9 espanyols entre 1994 i el 2000, amb la detenció de 40 militars el 2008, i l'atac al camp de refugiats iranians d'Aixraf per part de l'exèrcit iraquià, que va costar la vida a 11 persones, mentre que 36 van ser segrestades.

"Extralimitació competencial"

El fiscal, mentrestant, qualifica d'"extralimitació competencial" la decisió de Pedraz de no arxivar el cas de l'assassinat a l'Iraq del càmera José Couso al·legant que la convenció de Ginebra preval sobre la reforma de la justícia universal. I l'insta a concloure el sumari i elevar-lo a la Sala Penal perquè sigui aquesta la que resolgui si s'ha d'axivar i es pot permetre a les parts, inclosa la fiscalia, "acudir a la via de la qüestió d'inconstitucionalitat".

 

Font: El Periòdico