Veure totes les notícies

31/03/2015

El Govern rectifica i tornarà als immigrants irregulars el dret a l'assistència sanitària primària
Els afectats no recuperaran, no obstant, la targeta d'atenció mèdica que els va ser retirada el 2012
Sanitat addueix la seva marxa enrere a "qüestions de salut pública" i per "no saturar les urgències"

 

Els immigrants que es troben a Espanya en situació irregular tornaran a tenir dret a l'atenció primària al Sistema Nacional de Salut (SNS) però no recuperaran la targeta que els va ser retirada amb l'aprovació de la reforma sanitària el 2012. Aquesta mesura va expulsar del sistema més de 800.000 persones, segons informes de oenagés.

 

Així ho ha anunciat aquest dimarts, en una entrevista a l'agència EFE, el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, en la qual ha defensat aquesta decisió per "qüestions de salut pública", perquè és "més pràctic" i per "no saturar les urgències".

 

"Ara ho veiem amb molta claredat i treballem en això, estem disposats a fer un pas, crec que no té sentit que no puguin ser atesos en atenció primària", ha assegurat el titular de Sanitat. No obstant, ha manifestat que està "completament en contra" que els sense papers siguin titulars d'una targeta sanitària que "els donaria un dret a Europa que no existeix en cap altre país".

 

FONS PER A LA DESPESA EN MEDICAMENTS

 

Alonso no és partidari de retirar altres mesures de la reforma com el copagament farmacèutic malgrat que, segons el Govern, l'economia s'està recuperant, perquè Espanya sempre ha tingut una despesa en medicaments "molt elevada" i s'ha de "seguir sent molt exigent en el seu control".

 

Per fer front al cost dels tractaments innovadors que puguin sorgir en un futur pròxim per a malalties com el càncer o la diabetis, tal com ha passat amb l'hepatitis C, avança que el Ministeri d'Hisenda treballa en la creació d'un fons que financi la despesa autonòmica en farmàcia, que no podrà superar el PIB.

 

Aquest fons, explica el ministre, no inclourà el finançament dels 727 milions destinats a costejar els nous fàrmacs per a l'hepatitis C perquè es tracta d'"una situació excepcional" que requereix "una solució excepcional".

 

Respecte a la possibilitat d'obrir un debat sobre les patents dels medicaments per abaratir els preus, Alonso creu que "el discurs fàcil de demonitzar la indústria no porta enlloc" i avisa: "No tindríem els avanços que hem tingut fins ara".

 

No obstant, demana un esforç a la indústria farmacèutica perquè es garanteixi la incorporació dels nous tractaments a la sanitat pública amb "un horitzó pressupostari assumible" i "estable". "Tant de bo surtin demà innovacions importantíssimes per a la diabetis o per al càncer i el nostre problema sigui com l'hem pagat; beneït problema", ha subratllat.

 

L'ACCÉS A LA SANITAT

 

Alonso ha defensat que assegurar l'equitat a l'SNS és una de les "raons més important de ser del ministeri", ja que reconeix que hi ha diferències en l'accés dels ciutadans a les prestacions sanitàries depenent de la comunitat autònoma on visquin.

 

Per aconseguir aquesta igualtat, Alonso advoca per dotar el Consell Interterritorial de Salut de més poder perquè les seves decisions "siguin realment executives". Actualment, en aquest òrgan en què estan representats el Govern i les comunitats, s'aproven acords i estratègies nacionals que "se suposen que són comunes" però sense cap mecanisme que garanteixi "la lleialtat" del seu compliment.

 

"En algunes decisions donem molta amplitud i potser han de ser més executives", ha dit Alonso, que ha posat com a exemple el cribratge de càncer de còlon, implantat en unes comunitats i en altres no.

 

 

 

Font i Foto: El Periódico