Veure totes les notícies

15/05/2014

El govern espanyol estudiarà com “posar límits” als “insults” a les xarxes socials
Fernández Díaz diu que la “incitació a l'odi” és una vessant de la “cibercriminalitat” que cal “afrontar”
 
Denuncia que s'han vist comentaris “repugnants” arran de l'assassinat d'Isabel Carrasco

 

El govern espanyol vol “posar límits” legals als “insults” i expressions a les xarxes socials que, al seu parer, inciten a l'odi o fan apologia del delicte.
 

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha promès aquest dimecres que el seu Ministeri i el departament de Justícia que porta Alberto Ruiz Gallardón “treballaran conjuntament” per buscar la manera de “posar límits” legals addicionals als comentaris insultants a Internet. Segons Fernández Díaz, aquests “comentaris que inciten a l'odi i fan apologia del delicte” són una de les “vessants” de la “cibercriminalitat” i són “perillosos” perquè al final “tenen conseqüències”.
 

Fernández Díaz s'ha referit així al debat obert arran dels comentaris insultants que han proliferat a les xarxes socials després de l'assassinat de la presidenta del PP de Lleó, Isabel Carrasco.
 

El titular d'Interior ha assegurat primer que ara per ara qui determina els límits del contingut dels comentaris a les xarxes socials són “les autoritats judicials”.
 

Això no obstant, ha advertit que “l'apologia del delicte i la incitació a l'odi és una conducta que ha de ser rebutjada i ha de tenir un retret penal o administratiu”. Per aquest motiu ha apuntat que el seu Ministeri veurà, juntament amb Justícia “què pot fer” per regular aquests comentaris.
 

El ministre ha assegurat que ho farà sempre actuant “en el marc del nostre estat de dret i sense limitar la llibertat d'expressió i el dret a la informació”. Però això sí, des del convenciment que “el ciberdelicte i la cibercriminalitat en les seves diferents manifestacions és una de les amenaces que cal afrontar en aquests moments”.
 

“Si els instruments legals no són suficients, estudiarem la manera d'abordar instruments legals addicionals que permetin fer compatible la llibertat d'expressió i el dret a la informació amb el dret dels ciutadans a la intimitat, l'honor i la seguretat”, ha subratllat.
 

I és que segons ell, una de les “projeccions” de la “cibercriminalitat” són els comentaris que, “sota la disfressa i l'anonimat que proporcionen les xarxes socials”, inciten “a l'odi i fan apologia del delicte”, cosa que “evidentment és perillosa per a tots, perquè al final aquestes coses tenen conseqüències”.
 

En aquest context, ha lamentat que en el cas de Carrasco s'ha vist com, “quan el cadàver encara estava estès a terra”, ja hi havia comentaris a les xarxes que produeixen “repugnància” i un rebuig absolut. Una situació que, segons ell, ha de fer que s'actuï amb responsabilitat, perquè “és millor prevenir que curar”.
 

Fernández Díaz ha admès que no té constància de si la Fiscalia ha obert una investigació sobre aquests fets, però ha recordat la recent operació dirigida per l'Audiència Nacional que va conduir a la detenció de 21 persones acusades d'apologia del terrorisme i humiliació a les víctimes. “No és la primera vegada que hem actuat ni serà l'última”, ha avisat.

 

 

Font i Foto: El Punt Avui