Veure totes les notícies

02/03/2015

El Govern adopta una versió 'light' de la dació en pagament
Només un jutge decidirà si es pot entregar la vivenda per saldar un deute
La suspensió dels desnonaments es prorroga al 2017 per a desafavorits
 

El reial decret de Segona Oportunitat que ahir va aprovar el Consell de Ministres incorpora una versió tova de la dació en pagament. Si bé en la pràctica es permetrà a una família saldar la seva hipoteca amb el banc i tots els altres deutes (targeta de crèdit, el préstec del cotxe, impagaments de llum i telèfon...) prèvia entrega de la vivenda (encara que el valor d'aquesta no cobreixi el total del deute), el cert és que tan sols es podrà arribar a aquesta opció després d'haver liquidat tot el patrimoni existent (cotxe, segona vivenda, estalvis, etcètera) i dintre d'un procediment judicial.

En cap cas hi haurà perdó per als deutes amb el sector públic (Hisenda i Seguretat Social). A més, el perdó parcial del deute serà provisional, durant cinc anys. Si en aquest temps sobrevé una millora clara de la situació econòmica caldrà pagar els deutes pendents. Així serà, per exemple, si es troba una feina ben remunerada o es guanya un premi de la loteria i el jutge determina que aquesta millora de la situació és substancial.

El decret persegueix facilitar el desendeutament de famílies i autònoms. La novetat és que per primera vegada s'hi inclou les persones físiques en l'àmbit concursal.

Des del punt de vista del Ministeri d'Economia, es tracta de «donar una sortida als deutors, sense incitar insolvències estratègiques» de caràcter fraudulent. La diferència fonamental respecte a la dació en pagament que, per exemple, reclama la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), és que segons el decret, l'entrega de les claus de la vivenda al banc no és res que pugui decidir el deutor, sinó que és l'últim pas al qual es pot arribar dintre d'un procés judicial, després d'haver intentat un acord extrajudicial i d'haver liquidat el patrimoni.

EN UNS MESOS / Els terminis de tot aquest procés s'han agilitzat de manera que, en la pràctica, podria quedar culminat «en uns mesos», segons fonts d'Economia. A més durant les negociacions se suspendran les execucions de béns necessaris per a l'activitat empresarial, inclosa la vivenda habitual.

El reial decret es publicarà al BOE a partir d'avui mateix i entrarà en vigor de forma immediata. Aquest procediment serà d'aplicació a qualsevol deutor, sense límit de renda. A més, tindrà efecte retroactiu per a les famílies que arrosseguin deutes malgrat haver-se quedat sense patrimoni sempre que puguin al·legar «bona fe». Serà així si demostren que en quatre anys no s'ha rebutjat una oferta d'ocupació.

Per diferenciar tot aquest procediment del que es coneix com una dació en pagament a l'ús, Economia s'ha inventat un altre nom. Es dirà «benefici d'exoneració de passiu no satisfet» (s'hi ha de llegir perdó de deute previ liquidació total del patrimoni). Per a l'associació d'usuaris de banca Adicae, aquesta llei «no és la que esperaven milions de consumidors».

El camí tortuós per arribar a la dació en pagament es mantindrà lliure d'obstacles, com fins ara, per a les famílies considerades «especialment vulnerables» a efectes del Codi de Bones Pràctiques bancàries. Per afavorir aquesta opció el Govern va ampliar ahir de 19.170,39 a 22.365,42 euros la renda anual màxima dels possibles beneficiaris. A més va elevar de 250.000 a 300.000 euros, el valor màxim de la vivenda acollida. Això permetrà, segons el ministre d'Economia, Luis de Guindos, duplicar el col·lectiu actual de beneficiaris.

El Govern va prorrogar ahir dos anys, fins al 2017, la suspensió de desnonaments per a col·lectius vulnerables que havia de vèncer al mes de maig. També per a aquest col·lectiu s'eliminen de forma definitiva les clàusules terra de les seves hipoteques.

 

 

Font i Foto: El Periódico