Veure totes les notícies

24/03/2023

El Constitucional avala per majoria la llei de l’eutanàsia

El TC avala per 9 vots a 2 la llei de l'eutanàsia perquè la Constitució permet decidir lliurement quan i com morir | Pixabay

Llum verda a la llei de l’eutanàsia. El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha avalat per majoria la llei de l’eutanàsia, acceptant la ponència del magistrat progressista Ramón Sáez Valcárcel. Per 9 vots a 2, l’alt tribunal ha desestimat el recurs de Vox aquest dimecres, després d’unes deliberacions que van començar aquest dimarts. La sentència considera que la Constitució empara un dret d’autodeterminació individual que permet a la persona que es troba en situacions mèdicament contrastades de malalties terminals o greument incapacitants, decidir de manera lliure, informada i conscient la forma i el moment de morir.

Un dret fonamental pel TC

El text que avala la Llei Orgànica de Regulació de l’Eutanàsia (LORE) ha rebut 9 vots a favor i dos vots particulars contraris, els dels magistrats Enrique Arnaldo i Concepción Espejel. La sentència confirma la constitucionalitat de l’eutanàsia, de la manera de practicar-la i garantir-la i també la forma com s’ha legislat aquest dret que el tribunal considera fonamental.

La llei, que va entrar en vigor el 2021, va ser aprovada al Congrés dels Diputats per 202 vots a favor, 141 en contra i 2 abstencions. El PP i Vox van votar en contra i els dos partits van recórrer la norma que, des de fa poc més d’un any, permet que l’eutanàsia es pugui dur a terme a pacients que ho demanin i que es trobin en una situació “patiment greu, crònic i impossibilitant o malaltia greu i incurable”. El recurs de la formació d’ultradreta va ser pràcticament una esmena a la totalitat de la llei perquè fa referència a nombrosos articles de la llei. El PP, en canvi, va fer una impugnació més limitada. Aquest dimecres, l’alt tribunal ha desestimat el recurs de Vox, que denunciava irregularitats en la tramitació de la llei. Aquesta decisió avança que el TC també podria rebutjar la impugnació dels populars.

La impugnació de Vox es basava en dos motius. D’una banda, assenyalaven que, abans de tramitar la norma, no es va fer cas dels informes del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Comitè de Bioètica per tal de poder restringir el debat parlamentari. Sobre això, el TC recorda que aquests escrits no són imprescindibles, ja que es tracta d’una llei d’origen parlamentari impulsada pel PSOE, però no pel govern espanyol. D’altra banda, la formació de Santiago Abascal assenyalava que el dret fonamental a la vida té naturalesa absoluta, és indisponible i l’Estat l’ha de protegir fins i tot contra la voluntat del seu titular.

L’alt tribunal respon que la llei reconeix un dret subjectiu de naturalesa prestacional -l’eutanàsia activa directa, sota dues modalitats de prestació d’ajuda a morir-, sempre que es produeixi a petició expressa i reiterada del pacient, en un context eutanàsic mèdicament verificat, és a dir, en un context de patiment a causa d’una malaltia o patiment incurable que la persona experimenta com a inacceptable i que no ha pogut ser mitigat per altres mitjans.

 

Redacció: Clara Bardají 

Enllaç: https://elmon.cat/politica/tribunals/constitucional-avala-majoria-llei-eutanasia-636029/

Font: www.elmon.cat