Veure totes les notícies

16/09/2015

El comitè operatiu d'acollida de les persones refugiades comença a elaborar un banc de recursos
La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha presentat Àngel Miret com a coordinador d'aquest comitè

 

Aquesta tarda ha tingut lloc la primera reunió del comitè operatiu d’acollida de les persones refugiades. Es tracta d’un grup creat per continuar treballant en la definició de l’estratègia d’acollida de les persones refugiades que en els propers mesos arribaran a Catalunya.

 

 

El Comitè neix arrel de la reunió que la setmana passada van mantenir el Govern, institucions i entitats per facilitar l’acollida i l’atenció d’aquestes persones. La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha explicat que la reunió d’avui ha servit per compartir les informacions que fins ara s’han rebut per part del Ministeri de Treball.

 

 

Segons Munté, “encara desconeixem la data i la xifra de refugiats que arribaran a Catalunya, però tenim la màxima voluntat de treballar de forma coordinada”.

 

 

La reunió també ha servit per presentar Àngel Miret com a coordinador del comitè operatiu. Miret, qui ha valorat molt positivament la reunió, ha explicat que es treballa amb molts escenaris possibles en funció de com es produeixi finalment l’arribada dels refugiats a Catalunya, i que “la crisi humanitària no comença ni acaba amb aquesta xifra, per què la guerra a Síria segueix”, i per tant, aquest operatiu es pot allargar en el temps i s’haurà d’anar adaptant a les necessitats i circumstàncies de cada moment.

 

 

Segons Miret, la reunió d’avui ha servit també per “començar a posar les primeres bases per elaborar un banc de recursos dels que disposa el país, des de l’àmbit públic, el Tercer Sector i també des de l’àmbit privat. És complex elaborar aquest inventari, que requerirà també de la valoració in situ dels recursos amb què comptem”.

 

 

Miret ha destacat que, “per altres experiències, a l’hora de distribuir les persones refugiades arreu del territori, sabem que no hem de pensar en grans models de concentració, sinó en un primer acolliment en estructures grans, però per aconseguir que, en uns mesos, les famílies comptin amb habitatges on preservar la seva intimitat, perquè puguin fer un procés d’integració a l’entorn, a l’escola, al treball, al sistema sanitari, etc., aconseguint així l’objectiu, que ha de ser la seva normalitat vivencial”.

 

 

Àngel Miret ha valorat també “la solidaritat dels ciutadans i ciutadanes del nostre país, que s’ha fet palesa un cop més”, i  ha destacat que “aquesta solidaritat es pot vehicular de moltes maneres: amb un acompanyament a les famílies nouvingudes, proporcionant-les coneixements de l’entorn, guiant-les en l’aprenentatge lingüístic, etc.”

 

 

Sobre el funcionament del comitè operatiu, el seu coordinador ha explicat que “aquestes reunions ens permeten treballar amb temps i previsió per poder fer plantejaments sobre diferents escenaris en els què es podrà produir l’arribada dels refugiats a Catalunya. A partir d’ara, caldrà, però, treballar en grups més reduïts per fer eficaç i eficient la feina de coordinació, de pedagogia i discurs davant la ciutadania i de línies de treball concretes per garantir la normalitat vivencials dels nouvinguts”.

 

 

Àngel Miret actualment és Responsable del Seguiment dels Programes del Pla Interdepartamental d’Immigració de la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família. Miret és llicenciat en dret i professor associat del Departament de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra. Anteriorment ha desenvolupat els següents llocs de treball: Subdirector General de Coordinació del Departament de Sanitat i Seguretat Social, Director General de Funció Pública, Secretari General d’Administració i Funció Pública, Secretari General d’Immigració, Vicepresident de la Fundació Josep Comaposada-UGT, Administrador Judicial de l’Audiència Nacional, i Gerent de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona.

 

 

A la reunió d’avui, que ha estat presidida per la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada del Director General d’Immigració, Xavier Bosch, també hi han participat representants de tots els departaments del Govern, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, les quatre Diputacions catalanes, l’Ajuntament de Barcelona, el Consell de l’Advocacia Catalana, ACSAR, ACNUR, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, CCAR, la Taula del Tercer Sector, la Creu Roja.

 

 

 

Font i Foto: gencat.cat