Veure totes les notícies

28/03/2014

El CGPJ veu indicis d'inconstitucionalitat en la llei de seguretat ciutadana de Fernández Díaz
 
Rebutja els controls en llocs públics i veu "desproporcionat" que es tipifiqui com a falta la pèrdua del DNI, entre altres

 

El ple del Consell General del Poder judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dijous per unanimitat un informe sobre l'avantprojecte de llei de seguretat ciutadana, que considera que els termes de justificació de la intervenció dels poders públics són "excessivament amplis" i recomana "adequar-los als límits constitucionals del concepte de seguretat ciutadana". El CGPJ també creu "excessivament ampli" el deure de denúncia que estableix l'avantprojecte, i considera "més adequat" circumscriure'l en fets "que suposin una pertorbació certa de la seguretat ciutadana", sense que n'hi hagi prou amb "la mera sospita o la possibilitat".

L'informe, redactat pels ponents Wenceslao Olea i Victoria Cinto, ha estat aprovat per unanimitat però incorpora quatre vots particulars concurrents --és a dir, que estan d'acord amb l'informe però que sol·liciten una modificació o afegit--. Un d'aquests és del vocal Enrique Lucas i s'hi afegeix la vocal i exdiputada de CiU Mercè Pigem, i un altre de la vocal Concepción Sáez.

Concretament, el CGPJ veu indicis d'inconstitucionalitat en les instal·lacions de controls en llocs públics, en la denegació de passaport en estats d'alarma, excepció i setge, i veu també "desproporcionat" que es tipifiqui com a falta la pèrdua reiterada del DNI.

Pel que fa als controls a persones quan existeixi "indicis d'infracció", el CGPJ estipula que les forces de seguretat haurien d'estar obligades a informar de manera "immediata" sobre les raons de la identificació o la subsegüent retenció.

Els membres del CGPJ també consideren inconstitucional que l'executiu espanyol pugui denegar el passaport als ciutadans en estats d'alarma, excepció o setge. Tampoc aproven que els vigilants de seguretat puguin ajudar a dissoldre manifestacions.

 

Font: El Periódico