Veure totes les notícies

07/05/2014

Comunicat del Departament de Justícia relatiu a les taxes en l'àmbit de l'Administració de justícia

 

 

 

 

En l'espera de conèixer la totalitat del contingut de la sentència del Tribunal Constitucional (TC), i en relació amb la nota informativa emesa per aquest òrgan aquesta mateixa tarda, en la qual es comunica l'aval a la constitucionalitat de la taxa per la prestació de serveis personals i materials en l'àmbit de l'Administració de justícia, en els ordres jurisdiccionals civil i contenciós administratiu, en òrgans judicials amb seu a Catalunya, el Departament de Justícia vol posar de manifest el següent:


  • El TC reconeix les competències de la Generalitat per establir aquest tipus de taxa, d'acord amb el que estableix l'Estatut de Catalunya sobre els mitjans personals i materials al servei de l'Administració de justícia, tal com va al·legar el Govern.

  • De la mateixa manera, i en línia amb el que ha defensat el Departament de Justícia, el TC descarta que la taxa catalana, amb un límit màxim de 120 euros, gravi el mateix concepte que la taxa establerta per l'Estat. En aquest sentit, cal recordar que la taxa catalana en cap cas no grava la funció jurisdiccional, a diferència de les fixades pel Govern de l'Estat.

  • Així mateix, el TC manifesta que la taxa autonòmica no està vinculada amb l'accés a la jurisdicció i als recursos, i per tant no impedeix ni limita l'exercici de la tutela judicial efectiva.     

 

El Departament valora positivament el posicionament del Tribunal Constitucional fet públic a través de la seva nota informativa. Però, alhora, es vol mostrar prudent mentre no conegui l'abast total de la sentència.

 

 

 

 

Font: Gencat.cat