Veure totes les notícies

25/01/2024

Compromís per fomentar més el català al torn d'ofici

El Consell Executiu va acordar recentment renovar el conveni subscrit entre el Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) per al foment de l’ús del català en les actuacions processals d’assistència jurídica gratuïta per a l’any 2024. Per dur a terme les funcions derivades d’aquest programa, el Departament transferirà al CICAC un màxim de 350.578 euros. El conveni es va signar per primera vegada el 2017, que és quan es va posar en marxa aquest programa específic, i s’ha anat reeditant els anys 2021, 2022 i 2023 amb l’objectiu de contribuir a incrementar l’ús de la llengua catalana en l’administració de justícia i vetllar per la garantia del dret d’opció lingüística.

Les actuacions

El nombre d’advocats inscrits durant el tercer trimestre de 2023, en comparació amb el mateix període de 2022, ha passat de 1.194 a 1.340 (un 12,5% més). Les actuacions en català han passat en el mateix període de 2.315 a 2.675, és a dir, un increment del 15,5%. Es tracta, per tant, d’un balanç positiu de les xifres del darrer exercici.

Els advocats del torn d’ofici que s’hi acullen, sempre de forma voluntària, han de presentar en llengua catalana els escrits que realitzen en l’àmbit de l’assistència jurídica gratuïta i sol·licitar al jutjat que la documentació es notifiqui en català. La inscripció a aquest programa es tradueix en una bonificació de 25 euros que s’afegeixen a cada actuació feta en català, com ara una demanda, una contestació o un recurs.

Cal recordar que durant l’any 2023, mitjançant una modificació del conveni que ha suposat un esforç pressupostari, s’ha pogut incrementar l’import de la subvenció que perceben els advocats de 20 a 25 euros, la qual cosa ha donat un nou impuls a l’hora d’incrementar les inscripcions d’advocats.

D’altra banda, «Teniu el dret de parlar en català i castellà en tots els actes davant de l’Administració de justícia»’. Aquest és el missatge que es pot veure des als panells informatius de les sales de vistes dels jutjats, vinculats al sistema de gravació de les declaracions orals que fan les parts en seu judicial. L’objectiu és recordar als declarants que tenen dret a triar la llengua amb la qual se sentin més còmodes, «tal com estableixen la legislació lingüística i la Llei del Poder Judicial», segons Justícia.

El Departament, a través de la Secretaria per a l’Administració de Justícia i l’Àrea TIC, ha desplegat una versió nova del sistema Arconte –la solució tecnològica per gravar, emmagatzemar, gestionar i descarregar la informació audiovisual que es genera en els procediments judicials–, que inclourà aquests missatges informatius sobre el dret d’opció lingüística. L’objectiu és conscienciar les persones citades a judici que el català i el castellà són llengües igualment vàlides en les relacions amb l’Administració de justícia. Amb la mateixa finalitat de fer visible aquest dret, el Departament també preveu reforçar la cartelleria i els rètols informatius dins de tots els edificis judicials, així com facilitar als interessats la documentació en totes dues llengües oficials. Es tracta, afirma el Departament, de potenciar la percepció social que el català es pot utilitzar a l’Administració de justícia sempre que es vulgui i amb les mateixes garanties que el castellà.

 

Redacció: Diari de Girona

Enllaç: https://www.diaridegirona.cat/oci/2024/01/24/compromis-per-fomentar-mes-catala-97254639.html

Font: www.diaridegirona.cat