Veure totes les notícies

23/04/2015

Catalunya prepara una reforma del sistema judicial en un llibre blanc

Gordó ho anuncia per les reformes centralitzadores

L'Advocacia clama per doblar el nombre de jutges

 

 

El conseller de Justícia, Germà Gordó, va avançar ahir que ha recollit la proposta del Consell de l'Advocacia Catalana d'elaborar un llibre blanc de la justícia per tal de fer front a les constants lleis recentralitzadores per part del govern espanyol i per encarar el futur com a país independent. L'Observatori Català de la Justícia té l'encàrrec d'enllestir aquesta nova organització judicial a finals d'any.

 

Per aquesta tasca es podrà aprofitar la detallada radiografia dels recursos materials i personals que té Catalunya en l'àmbit judicial, que es recull en el primer informe de la càtedra Observatori Econòmic i Social de la Justícia, encarregat pel Consell de l'Advocacia Catalana a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i presentat ahir al Palau Macaya.

 

El catedràtic de dret constitucional Enric Fossas va donar xifres de l'impacte que tindria a Catalunya l'aplicació de la nova organització judicial prevista en l'avantprojecte de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ), en què es feia desaparèixer la planta judicial a les ciutats (1.475 òrgans judicials) i es concentraven els nous tribunals d'instància a les capitals de província, fet que “afectaria el 70% de la població catalana” en allunyar els jutjats dels ciutadans. El catedràtic de dret processal Manuel Cachón va afegir que el nou projecte de LOPJ, aprovat al febrer, no és tan recentralitzador però “s'inspira en l'avantprojecte i aprova mesures de dubtosa constitucionalitat”. Cachón es referia a la mesura de dotar la sala de govern de cada TSJ del poder de passar certes causes d'un jutjat a un altre, sense respectar el jutge ni el territori, com per exemple passar expedients dels penals de Terrassa als de Barcelona. El govern espanyol també podrà unificar jutjats de violència contra la dona.

 

El conseller Gordó va afirmar que amb “la unió” dels operadors jurídics es va evitar “una autèntica catàstrofe” amb el primer avantprojecte. Va afegir que Catalunya “hauria d'aspirar a tenir 1.000 jutges en lloc dels 750 actuals per estar al nivell dels països més avançats”, ja que ara no arriba ni a la mitjana espanyola (11 jutges per 100.0000 habitants). El president del Consell de l'Advocacia Catalana, Abel Pié, va afegir que perquè els jutjats catalans funcionin caldria doblar el nombre de jutges i arribar als 1.400. “En 20 anys cap reforma judicial espanyola no s'ha plantejat ampliar el nombre de jutges”, va cloure Pié.

 

 

Font i Foto: El Punt Avui