Veure totes les notícies

26/04/2022

Beques perquè hi hagi més jutges que coneguin la llengua i la realitat catalana

Es posaran en marxa ajudes de mil euros al mes per als qui estudiïn les oposicions a magistrat

Catalunya mai ha aportat un volum significatiu de magistrats al sistema judicial espanyol, tot i ser la segona comunitat amb més població. Dels 161 aspirants a jutge que han entrat aquest any a l'Escola Judicial, només 14 són catalans. Hi ha comunitats amb menys població que aporten més jutges al sistema.

Aquests jutges d'arreu de l'estat arriben destinats a Catalunya per obligació i, sovint, tenen l'objectiu de marxar. Per revertir la situació i ocupar les vacants amb magistrats d'aquí, el Govern posarà en marxa al 2023 un sistema de beques per als opositors.

Des del 1996, que és quan es comencen a registrar dades, 3.569 jutges han passat per l'Escola Judicial. Andalusia és qui més n'ha aportat, un 18% del total; després la segueixen la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó i el País Valencià. I per trobar Catalunya, la segona comunitat en població, cal baixar fins a la cinquena posició: hi aporta menys d'un 8% dels jutges.

L'advocat penalista Eloi Castellarnau, amb despatx propi a Barcelona, assegura que mai no es va plantejar fer-se jutge, per l'oferta que hi ha al sector privat a Catalunya: "Les 'big four' estan a Barcelona, tots els despatxos internacionals hi tenen seu i és una ciutat amb moltíssims bufets d'advocats", assegura. I ho contraposa amb "els anys que calen d'estudi" per aprovar les oposicions a jutge i "aconseguir un sou que no és especialment substanciós", opina.

Aquesta manca de jutges de catalans provoca que aquí hi hagi moltes vacants, que acaben ocupant magistrats d'altres punts de l'estat. Això té conseqüències, perquè "venen aquí forçats", segons Maria del Prado, portaveu de Jutges i Jutgesses per la Democràcia a Catalunya, que afegeix que "quan poden marxen a la seva comunitat". Això provoca molta mobilitat als jutjats catalans, amb professionals que no coneixen la realitat d'aquí, ni tampoc la llengua.

Per capgirar aquesta situació i compensar la poca presència de jutges catalans, la Generalitat impulsarà, a partir de l'any que ve, un sistema de beques per ajudar a estudiar les oposicions. Preparar-les implica estudiar de mitjana 5 anys. L'objectiu és que hi hagi més jutges catalans, que coneguin el seu entorn, parlin la llengua i es vulguin quedar als jutjats catalans.

En 4 anys està previst que hi hagi 200 becats, que rebin gairebé mil euros al mes, equivalent al salari mínim interprofessional. Les beques començaran a principis de 2023 amb 50 places. S'invertiran, en total, prop de 6 milions d'euros.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, assegura que, amb aquestes beques, s'evitarà "que hi hagi tanta mobilitat i, per tant, tantes vacants". En una entrevista amb TV3, afegeix que estan destinades a "persones que coneixes la realitat catalana, a persones de Catalunya", que és precisament allò que manca al sistema judicial.

Per concedir les ajudes, es tindrà en compte l'expedient acadèmic i el nivell de renda. Ciuró espera aconseguir "que els recursos econòmics no siguin un impediment" i considera que "amb la democratització de l'accés a la judicatura aconseguim que hi hagi jutges més progressistes".

El Consell General del Poder Judicial fa anys que detecta un excés de places vacants a Catalunya. Ho atribueix a la falta de tradició opositora, a les alternatives al sector privat i al fet que hi hagi una llengua i un codi civil propis. Per això ha demanat al govern espanyol un complement en el sou per als jutges destinats aquí. El Ministeri de Justícia, de moment, no ha atès la petició, ni tampoc ha contestat a les preguntes de TV3 sobre la qüestió.

Redacció: Aitor Alvarez Garcia

Enllaç: https://www.ccma.cat/324/beques-perque-hi-hagi-mes-jutges-que-coneguin-la-llengua-i-la-realitat-catalana/noticia/3160174/

Font: www.ccma.cat