Veure totes les notícies

10/07/2024

Barcelona proposa una bateria de mesures contra la multireincidència

Barcelona exigeix que s’adoptin com més aviat millor les mesures legals necessàries per combatre la multireincidència. L’últim mes, la comissió de l’Ajuntament creada a instàncies del grup de Junts amb l’objectiu d’analitzar aquesta mena de delinqüència ha acabat la feina i ha proposat una bateria de propostes per afrontar el fenomen. Conclou que “la bona tasca policial no es tradueix en un descens del fenomen” i per això cal reformar el Codi Penal, perquè “no es frustrin els resultats policials”. Així consta a l’ esborrany de conclusions a què ha tingut accés La Vanguardia i que s’acordarà avui a l’última sessió que clausurarà el grup de treball de la multireincidència.

El document, que ha estat pactat per Junts, el PSC, ERC i el PP, proposa mesures penals, administratives i socials que ajudin a reduir el fenomen. Planteja iniciatives àmpliament reclamades, com l’enduriment del Codi Penal, la posada en marxa de més jutjats que descongestionin el col·lapse actual i optar per una resposta social destinant treballadors socials als jutjats perquè actuïn en casos de delinqüents que roben “per vulnerabilitat”.

Al ple municipal del desembre es va acceptar la proposta de Junts de crear una comissió per abordar un fenomen que no es redueix, malgrat els esforços de l’Ajuntament i del Govern per incrementar les plantilles de policies. Tot i això, les quatre intenses sessions de treball que s’han dut a terme al maig i la primera setmana de juny, per on han passat un total de quinze experts de l’àmbit policial, judicial i social, com ara el cap d’investigació de la Guàrdia Urbana, l’advocat Emilio Zegrí, la penalista Paz Vallès i el secretari de relacions amb l’administració de justícia, entre d’altres, han servit per constatar que els furts són comesos “per un col·lectiu relativament reduït de delinqüents que actuen de manera reiterativa” i el nombre de detinguts que queden a disposició de la justícia “s’incrementen any rere any”.

L’altra cara de la mateixa moneda és en la tasca de la justícia. La comissió certifica que la resposta de la justícia és insuficient “per falta de recursos humans i materials” i també per “les insuficiències tècniques de l’última reforma del Codi Penal”. Aquesta modificació preveu l’aplicació d’un agreujant en el cas que el lladre acumuli tres antecedents, però hi afegia una nova condició que dificulta que es pugui complir: que la suma dels tres furts superi els 400 euros. Només per fer aquesta suma la instrucció d’un cas es pot demorar més d’un any perquè les bases de dades dels jutjats no són unitàries. Per això, la comissió lamenta que aquesta reforma comporta “una dificultat afegida per a la lluita eficaç contra la multireincidència.

A més, el grup de treball es fa seva la proposta que va presentar l’ Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ( ICAB), que preveu que s’elimini la suma total dels 400 euros com a requisit per aplicar la multireincidència i que sigui en tot cas la defensa de l’acusat qui reclami que no s’adopti l’agreujant si la suma de tot el que s’ha robat no supera aquesta quantitat. Una altra mesures que ha tingut el vistiplau del grup de treball és castigar amb penes més dures d’un a tres anys el robatori de telèfons mòbils i dispositius electrònics.

Amb penes més dures, però sense mitjans per jutjar-los tampoc no s’arregla el problema. Una de les mesures que proposa la comissió és ’“incrementar el nombre de jutjats, de jutjats de guàrdia, de reforç per a delictes lleus i els jutjats d’executòries que facin complir el jutjat”. Finalment, el grup de treball també planteja treure la pols a una benintencionada mesura que estableix la Carta Municipal de Barcelona, la d’impulsar la justícia de proximitat mitjançant la creació d’òrgans judicials municipals que assumeixin de manera exclusiva els delictes lleus i descongestionin els jutjats penals i d’instrucció que avui aborden aquests casos amb la forta càrrega de treball que acumulen. Per poder fer-ho, caldria reformar la llei orgànica del Poder Judicial perquè sigui la Gene­ralitat qui tingui competència per implantar la justícia de proximitat.

 

Redacció: Toni Muñoz

Enllaç: https://www.lavanguardia.com/autores/toni-munoz.html

Font: www.lavanguardia.com