Veure totes les notícies

31/10/2014

Augmenten els casos d’assetjament a menors a través del mòbil i les xarxes socials

Els Mossos d'Esquadra alerten del perill de fer un mal ús d'Internet, els mòbils i les xarxes socials, especialment entre els adolescents. Segons la policia, els casos de menors que són víctimes de ciberassetjament estan augmentant i les víctimes, a més, són cada cop més joves. De fet, la policia organitza xerrades de conscienciació per a nens de només 11 anys.

 

Amb l’aparició d’Internet, l’assetjament que tradicionalment quedava reduït a l’àmbit escolar ha traspassat l’esfera pública i persisteix en el temps. Segons els Mossos d’Esquadra, això fa que, en alguns casos, canviar d’escola no sigui suficient per deixar enrere els fets, ja que al nou centre pot ser que també hagin vist les imatges.

 

Els casos, diuen, es produeixen sobretot entre persones de la mateixa edat i sovint la víctima i l’assetjador estudien a la mateixa classe. Malgrat que la franja d’edat és cada cop més àmplia, la majoria de casos es donen, segons la policia, entre primer i segon d’ESO. Tot i això, els Mossos d’Esquadra asseguren que la majoria dels joves són cada cop més conscients dels perills que poden comportar les noves tecnologies.

 

Per prevenir possibles situacions d’abús i conscienciar els joves, els Mossos organitzen des de fa anys xerrades informatives, unes xerrades que diuen que cada cop fan a cursos més baixos. Des de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Sant Martí, expliquen que “vam començar a donar consells de seguretat per a alumnes de primer d’ESO i ara les escoles ens ho demanen per a 5è de primària”.

 

Una altra institució des de la qual també es busca que els alumnes coneguin els riscos a què s’exposen és l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona. Més enllà d’informar-los sobre què han de fer si en són víctimes, des del col·legi també se’ls explica a què es poden enfrontar si algun dia traspassen la ratlla.

 

Tot el que es penja a Internet deixa rastre

 

Segons els experts, demostrar que un alumne està sent víctima d’assetjament és, tradicionalment, molt complicat, però quan els abusos passen a l’esfera digital és més senzill, ja que amb una ordre judicial es pot rastrejar qui ha penjat el contingut. Aquesta és precisament una de les coses que els Mossos d’Esquadra expliquen en les xerrades que fan a escoles i instituts: que a Internet no existeix l’anonimat.

 

Pel que fa a l’abast que pot tenir la difusió d’unes imatges, la policia també els alerta que un cop a la xarxa, és gairebé impossible eliminar un contingut, ja que qualsevol altre usuari pot haver-ne fet una còpia.

 

Font: btv.cat