Veure totes les notícies

05/05/2021

Adeu al confinament perimetral i al toc de queda a Catalunya

El Govern vol mantenir a partir de diumenge el límit de sis persones a les trobades, pendent del TSJC

 

Després de 195 dies de toc de queda a Catalunya, dissabte a mitjanit es podrà tornar a anar pel carrer i desplaçar-se. També quedarà sense efecte el confinament perimetral i, per tant, es permetrà entrar i sortir de Catalunya. La de dissabte serà una nit estranya perquè entre les 10 i les 12 encara s’aplicarà el confinament nocturn, però a partir del primer minut de diumenge, quan desaparegui l’estat d’alarma, ja s’haurà acabat. De moment, el Govern ha decidit prescindir d’aquesta restricció, que era una de les més dràstiques fruit del covid i impedia des del 25 d'octubre sortir de casa entre les 10 de la nit i les 6 del matí, perquè les dades de la pandèmia “estan consolidant” una tendència a la baixa, segons el vicepresident, Pere Aragonès.

Catalunya confia a tenir el 70% de la població vacunada al juliol" data-was-processed="true" />

Però la Generalitat encara no veu factible aixecar totes les mesures i vol mantenir el límit de sis persones a les trobades. Aquesta restricció, per aplicar-se sense l’estat d’alarma, necessita l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè afecta els drets fonamentals, i per això el Govern portarà entre demà i dijous la proposta als jutges, que hauran de dir si hi donen el vistiplau. Fins ara, el TSJC ha acceptat que es posés un topall màxim de persones a les trobades, cosa que limita el dret de reunió: a finals d’agost va acceptar la prohibició de més de deu persones i a finals de setembre, de més de sis persones. Pel que fa a la resta de mesures, el Govern preveu detallar-les en les pròximes hores, tot i que es manté el que va anunciar divendres i que inclou ampliar horaris a la restauració.

Per tant, a partir de diumenge es produirà la reobertura dels bars i restaurants per sopar, i els establiments podran tornar a tenir clients fins a les 11 de la nit (amb les limitacions d’aforament actuals, amb un màxim del 30% de l’ocupació a dins dels locals i a les terrasses depenent de l’espai). Continuaran tancades les discoteques i seguirà vigent la prohibició dels botellons al carrer, però sense el toc de queda no caldrà tornar corrents a casa un cop fora dels bars i restaurants. Conscients que això pot propiciar un relaxament de la població, Aragonès ha confiat en “la responsabilitat” que fins ara ha permès que de manera majoritària es complissin les restriccions i que el repunt de contagis després de Setmana Santa no hagi sigut gaire accentuat. “Ara comença una nova etapa”, ha dit Aragonès, que ha apostat per fer “un pas endavant definitiu” i deixar enrere “l’excepcionalitat jurídica” de l’estat d’alarma.