Veure totes les notícies

24/01/2023

L'Observatori contra la Violència de Gènere del CGPJ aposta per especialitzar els jutjats i ampliar l'abast territorial

Institut Maria Rúbies в Twitter: „25N Dia internacional contra la violència  de gènere Materials i eines per a la prevenció de la violència masclista en  l'àmbit educatiu: https://t.co/oMiyq045HY https://t.co/XKD08Wdqau“ / Twitter

El ple de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, òrgan consultiu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ha acordat en la reunió d'aquest dilluns la "necessitat" de "seguir insistint" en l'especialització dels jutjats del Penal i en l'ampliació de la competència territorial dels Jutjats de Violència sobre la Dona, segons una nota fet pública pel mateix CGPJ. L'objectiu d'aquesta proposta és que les víctimes de violència masclista siguin ateses per professionals especialitzats en la matèria. També s'ha assenyalat la "importància" que tant la Fiscalia com les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat proposin l'ús de dispositius electrònics en tots els casos "de rellevància especial".

En el marc de la reunió, l'òrgan consultiu del CGPJ també ha posat de manifest la importància de modificar la llei per ampliar la competència dels òrgans judicials especialitzats a tots els casos de delictes contra la llibertat sexual.

A més s'ha acordat impulsar arreu de l'Estat unitats de valoració forense integral i posar en marxa un protocol de valoració forense urgent del risc en tots els partits judicials. L'ens també advoca perquè el Ministeri de Justícia i les Comunitats Autònomes coordinin les actuacions per millorar l'atenció a les víctimes.

Eina molt eficaç

Pel que fa a l'ús de dispositius electrònics, l'Observatori opina que és tracta d'una eina "que s'ha mostrat molt eficaç" en la protecció de les víctimes de violència masclista. "A aquest respecte -afegeix el comunicat-, tant la Fiscalia com les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat proposaran la implantació dels dispositius en totes les situacions que es considerin de rellevància especial".

També s'ha destacat la importància de "perfeccionar" el sistema de valoració del risc en els casos d'agressors "persistents". Segons indica el CGPJ, els representants del Ministeri de l'Interior han explicat que s'estudia la fórmula per comunicar a la víctima en casos d'agressors persistents, sense vulnerar cap llei de protecció de dades.

A proposta del Consell General de l'Advocacia Espanyola, l'Observatori ha acordat que l'assistència lletrada a les víctimes sigui obligatòria abans de la interposició formal de la denúncia. A proposta del Consell General del Procuradors s'ha acordat, també, que es faciliti la presència d'aquests professionals des que s'inicia el procediment al jutjat de guàrdia.

Finalment, l'Observatori ha fet una crida a la "sensibilització social", que considera "imprescindible" en l'eradicació de la violència masclista.

 

Redacció: La Vanguardia

Enllaç: https://www.lavanguardia.com/vida/20230123/8704061/l-observatori-violencia-genere-cgpj-aposta-per-especialitzar-els-jutjats-i-ampliar-l-abast-territorial.html

Font: www.lavanguardia.com