Veïns de Girona afectats per les preferents es reuneixen amb advocats per iniciar accions legals.

01/04/2014
L'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres (APDEF) actualment està tramitant 150 demandes a la demarcació de Girona, principalment contra Catalunya Caixa i Bankia.

 

Veïns de Girona afectats per l'adquisició de productes financers tòxics , especialment preferents , obligacions subordinades i clàusules sòl s'han reunit amb el president de l'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres (APDEF), Francesc Garcia Rafanell, i la lletrada Marta Muntada, encarregada d'atendre els afectats de l'associació a Girona / Olot, per tal d'iniciar accions legals contra les entitats financeres que els van vendre aquests productes.

Segons Garcia Rafanell, "a Girona majoritàriament hi ha afectats per Bankia i Catalunya Caixa, i actualment els afectats d'aquesta última entitat ho són per la diferència entre el valor de les preferents / subordinades que van contractar i el valor de la venda de les accions al Fons de Garantia de Dipòsits ( FGD ) " .

Durant la reunió, s'ha informat als assistents sobre els tipus de productes que van adquirir i "sota quines condicions " , descrivint al detall el que significa ser propietari d'una participació preferent , un mecanisme de finançament de les entitats financeres , "sobretot caixes " , que van permetre augmentar el seu capital i solvència" a costa dels petits estalviadors ", va indicar el president de la APDEF .

Pel que fa a les obligacions subordinades , van suposar un canvi en la garantia de cobrament , ja que "situen al seu comprador en últim lloc a l'hora de cobrar els diners invertits en cas de fallida de l'entitat" .

A la reunió que ha tingut lloc a l'Hotel Carlemany de la ciutat , amb un aforament de més de 50 persones , l'advocada encarregada de la gestió de les demandes ha recollit informació dels assistents per , en els dies següents , atendre'ls de manera personalitzada , ja que la principal premissa de l'associació és la " personalització i proximitat" .

L’APDEF tramita en aquests moments 150 demandes a la demarcació de Girona, on compta amb 200 associats , i espera , després de la reunió d'avui, que un nombre similar d'afectats comencin els tràmits de les seves demandes per recuperar els seus estalvis i la diferència que van perdre en canviar les seves preferents / subordinades per les accions de l'entitat .

El nombre d'afectats per aquests productes a Catalunya és molt elevat , ja que com explica Garcia Rafanell , "atenent a la realitat econòmica de la zona i a la implantació de Bankia i Catalunya Caixa a la demarcació, la comercialització d'aquests productes va ser molt potent".

Així mateix , afegeix, "a les zones rurals i d'interior com Puigcerdà , Ripoll , Olot , Anglès o Amer , l’ APDEF ha trobat un considerable nombre de petits estalviadors de Catalunya Caixa afectats per les subordinades que han cobrat una part per la venda al FGD però que encara reclamen la diferència " .

 Sobre l'Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres

L’APDEF neix el 2012 amb l'objectiu de "defensar i protegir els perjudicats per les possibles pràctiques abusives dutes a terme per les entitats financeres i unir esforços perquè als afectats se'ls torni els diners invertits " , descriu el seu president , Francesc Garcia Rafanell .

A més, la tasca d'aquesta societat és aconseguir el seu objectiu amb costos molt ajustats, el que s'anomena "advocacia social", ja que, depenent sempre del capital invertit pels perjudicats, per una mínima quantitat que normalment es mou entre els cinc-cents i els vuit-cents euros i inclou les taxes judicials, reclamació extrajudicial, poders procurador i lletrat. En la gran majoria de procediments a més, és el banc qui ha d'acabar pagant les costes judicials, amb els avantatges que això comporta pels associats.

 Així mateix , l'associació compta amb prop de 20 bufets associats per tot Espanya i a conseqüència d'aquesta expansió pel territori nacional , l’APDEF té prop de 2.000  socis , amb més de 1.250 demandes en procés i la resolució de més de 170 casos resolts , amb un 95% d'èxit , ja que "hi ha una consciència judicial per l'atropellament que s'ha efectuat al petit estalviador ", denuncia Garcia Rafanell .

 

Font i foto: Gironanoticies.com